Power metalin oikeutettuja suuria nimiä – arviossa Stratovarius-uudelleenjulkaisut

Arvio on julkaistu Infernossa 2/2017.

11.05.2017
Stratovarius
Visions of Europe/Destiny
Ear

Yhtä lailla suomalaisen kuin koko eurooppalaisenkin melodisen power metalin pioneerin ura oli kuumimmillaan 1990-luvun jälkimmäisellä puolikkaalla. Stratovarius julkaisi sävellyksellisesti ikonisimmat studiolevynsä Fourth Dimensionin, Episoden, Visionsin ja Destinyn vuoden välein alkukeväästä 1995 lähtien. Välissä ulostui yhtyeen ensimmäinen livekiekko, jonka Stratovariuksen nykyinen levy-yhtiö valitsi ensimmäiseksi julkaisuksi yhtyeen koko katalogin uusintavassa sarjassa.

Valinta ei voisi olla parempi, sillä Milanossa ja Kreikassa äänitetyllä livetuplalla lopullisesti kansainvälisen läpimurtonsa tehnyt metalliyhtye paahtaa voimiensa tunnossa. Jatkuvan kiertämisen tuoma yhteensoiton varmuus ja jokaisen henkilökohtaisen tontin suvereenius tekevät Visions of Europesta ehkäpä kovimman suomalaisvetoisen keikkatallenteen koskaan.

Myös levyn settilista on täyttä timanttia. Juuri julkaistu Visions on keikan itseoikeutettu vetonaula, mutta aiemmilta levyiltä vedetään kaikki olennaisemmat hitit Father Timesta Distant Skiesiin ja Speed of Lightista Will the Sun Riseen. Tallenteelle on mahdutettu myös sooloja, joita kuuntelee tavallisuudesta poiketen mielellään. Kitaristi Timo Tolkin ja synisti Jens Johanssonin instrumentaalivuoropuhelu osoittaa, miten kovia soittoniekkoja herrat ovat. Sama pätee rumpali Jörg Michaeliin, joka näytti närhenmunat suurin piirtein kaikille power metal -rumpaleille läpi pallon, ja laulaja Timo Kotipeltoon, jonka ei ole tarvinnut sittemmin todistella yhtään mitään kenellekään.

Vuonna 1998 julkaistu Destiny sinetöi Stratovariuksen aseman yhtenä genren vanhan mantereen johtavista nimistä. Tummempi, mystisempi ja aavistuksen progressiivisempi yhdeksänraitainen toi Stratovariuksesta ja Timo Tolkin sävelkynästä esiin eeppisemmän puolen, joka huipentui vuoden 2000 Infinitellä ja kolme vuotta myöhemmin ilmestyneellä Elements-levykaksikolla. Viimeksi mainitut eivät tosin yltäneet sävellyksellisesti Destinyn tasolle.

Finnvoxin Mika Jussilan väsäämä uusi masterointi on mukava piriste klassikkolevyille. Uusioiden suuremmat ansio lepäävät kuitenkin parannellussa, kaikin puolin näyttävämmässä ja mehevämmässä kansitaiteessa. Sama pätee etenkin Destiny-levyn bonusmateriaaleihin, vieläpä eritoten albumin kiertueelta nauhoitettuun Visions of Destiny -livepätkään, joka on nähnyt aikaisemmin vain bootlegjulkaisun. Nyt sekin saadaan virallisiin Stratovarius-kirjoihin ja kansiin, oikeutetusti.

Lisää luettavaa