”Jos sinulla on vakavia ongelmia itsesi kanssa, saatat löytää avun näiden sanoitusten kautta” – haastattelussa Bethlehem

Useamman dark metal -klassikon uransa aikana säveltänyt Bethlehem on harhaillut reilut kymmenen vuotta keskimääräistä kevyemmän kaman parissa. Uudella bändin mukaan nimetyllä levyllä mylly pyörii taas entisaikojen malliin.

01.04.2017

Kolmella edeltävällä albumillaan melankolisen metallirockin kanssa pelaillut bändi on palannut tutuksi tulleeseen raskasmetallisoundiinsa. Minkälaisin ajatuksin katselette nimikkokiekkoa bändin sisällä?

– Levy on ollut melkoinen yllätys, sillä me kaikki pidämme siitä niin paljon, kielisoittaja ja yhtyeen pomo Jürgen Bartsch murjaisee.

– Aloin kirjoittaa biisejä uudelle levylle jo ennen edellisen julkaisua, eikä rakkauteni äärimmäistä dark metalia kohtaan ole kadonnut mihinkään. Kolme edeltävää levyä muodosti teemallisen trilogian ja koko projektin piti tapahtua parissa vuodessa, mutta se otti aikaa odotettua enemmän. Kun se on nyt alta pois, pääsimme jälleen toteuttamaan sitä osastoa, josta bändi parhaiten tunnetaan – sairaasta menosta ja rappiosta.

Mistä albumin sanoitukset kertovat?

– Kielikuvallisesta kirjoitustyylistäni johtuen menisi aivan liian kauan paneutua yksityiskohtiin, mutta pääpiirteittäin kyse on siitä, että mikäli sinulla on vakavia ongelmia itsesi kanssa, saatat löytää avun näiden sanoitusten kautta. Mikäli taas luulet olevasi ihan ok, teksteistä ei saa irti yhtään mitään.

Usein sanotaan, että nimikkolevyillä on erityinen merkitys artistien uralla. Koetko, että Bethlehem-albumissa on jotain todella poikkeuksellista?

– Ehdottomasti! Se juhlistaa 25-vuotiasta uraamme ja on myös vapautuminen 13 vuotta vieneen trilogian kahleista. Voimme olla taas Bethlehem siinä mielessä kuin meidän on tarkoituskin. Puhdasta anarkiaa kaikkia normeja ja traditioita vastaan.

Haastattelin Shiningin Niklas Kvarforthia kuutisen vuotta sitten. Mies vaikutti Bethlehemin laulajana parin vuoden ajan ja kertoi saaneensa potkut yhtyeestä peräti kahdesti. Hänen mukaansa bändin ”suuret suunnitelmat” keikkailusta eivät tule koskaan toteutumaan.

Puhuiko Niklas paskaa, vai oletko todellakin täysin mahdoton yhteistyökumppani?

– Haha, hän on ollut aina samanlainen valittaja. No, hän ei ollut valitettavasti tarpeeksi hyvä bändiimme. Onhan hän jossain määrin oikeassa, työskentely kanssani ei ole helppoa, mutta asiat ovat muuttuneet paljon, koska saan nykyisin soittaa hyvien ystävieni kanssa.

– Mitä keikkailuun tulee, Niklas oli väärässä, koska soitimme paljon keikkoja hänen erottamisensa jälkeen, sekä Euroopassa että Jenkeissä.

– Saattoi olla kova paikka hemmotellulle ja sekopäiselle ruotsalaisrokkarille saada potkut kahdesti. Rakastan häntä kaikesta huolimatta.

Oletko käynyt koskaan Betlehemissä, ja mikä on erikoisen nimenne perimmäinen tarkoitus?

– Kun olin kahdeksantoista, lähdin ystäväni kanssa Israeliin. Vietimme kuusi viikkoa liftaten läpi Israelin ja Palestiinan. Työskentelimme parin viikon ajan kibbutsissa, eksyimme kerran autiomaahan ja kävimme kaikissa tärkeissä paikoissa, kuten Jerusalemissa ja Betlehemissä. Se oli todella intensiivinen road trip, jonka aikana tapahtui vaarallisia asioita.

– Bändin nimessä on paljon ironiaa, koska otimme sen käyttöön aikana, jolloin kaikki halusivat olla mahdollisimman antikristillisiä. Bethlehem oli siis vastaisku Impaled Nazarenelle, Rotting Christille, Norja-skenelle ja kaikelle muulle vastaavalle.

– Asiassa oli hyvä puolensa. Demojen postittelu ympäri maailman oli helppoa, sillä nimemme ansiosta kasetit löysivät varmasti perille. Yhtyeemme oli siis eräänlainen troijalainen.

Juttu on julkaistu Infernon numerossa 1/2017.

Lisää luettavaa