Destruction-nokkamies: rock ’n’ rollista on kadonnut rehellisyys ja kunnia

28.09.2016

Vuonna 1982 perustetun saksalaisen thrash metal -yhtyeen nokkamies Schmier tuskastelee, miten helppoa nykybändeillä on ”huijata” musiikissa. Schmier toteaa musiikkibisneksen ja artistien kehitystä käsittelevän From Hero to Zero -blogin haastattelussa, että rock ’n’ rollista on kadonnut kunnia ja rehellisyys teknologian kehityksen myötä.

”En pidä tästä kehityssuunnasta yhtään. Se on rockille itse asiassa katastrofaalista. Huijaaminen on niin helppoa, ettei kukaan edes tajua tekevänsä niin. Ja siitä on vaikea jäädä jälkeenpäin kiinni”, Schmier huokaa.

”Se on ihan hullua. Jotkut bändit eivät soita keikalla mitään – paitsi ehkä rumpuja. Esiinnyimme hiljattain festareilla Romaniassa ja meidän jälkeen esiintyi yksi tunnettu metalcore-bändi – en sano nimiä – ja heillä oli kolme läppäriä. Kolme! Mihin soittaessa tarvitaan niin montaa läppäriä? Kuinka monta taustanauhaa oikein tarvitset avuksi? Vitun huvittavaa.”

”Jos bändi kuulostaa keikalla liian hyvältä, se ei todennäköisesti ole oikeasti soitettua. Ja laulajien huulisynkkaamisesta on tullut muotia, laulajat käyvät studiossa ennen kiertuetta vetämässä ’liveversion’ purkkiin ja ovat sitten keikoilla vain laulavinaan. Eräs ystäväni on äänittänyt paljon tällaisia huijareita. En halua mainita ketään nimeltä, mutta näin tehdään genrerajoista riippumatta, rockissa ehkä onneksi harvemmin.”

Schmier moittii myös musiikkimedioita siitä, etteivät nämä kritisoi esimerkiksi playback-laulua ja huulisynkkaa, jota tehdään paljon isommassa mittakaavassa kuin annetaan ymmärtää. Jopa rock- ja metalliskenessä.

”Jostain syystä ’jumalten’ kritisoiminen ei ole sallittua. Mielestäni on kuitenkin ehdottoman tärkeää kertoa totuus. Jos näet bändin huijaavan, kirjoita se keikka-arvosteluun.”

From Hero to Zero -sarjan aiemmissa osissa on haastateltu muun muassa Frank Belloa (Anthrax), Max Cavaleraa (Soulfly, Cavalera Conspiracy), Pasi Kauppista ja Tony Kakkoa (Sonata Arctica) sekä Olli Hermania (Reckless Love).

Lisää luettavaa