Haastis: Ei Sauna Open Airia ensi kesänä

13.12.2011

Viime perjantaina tiedotettiin, että Tampereella jo vuodesta 2004 järjestetty Sauna Open Air pitää ensi kesänä välivuoden. Jussi Santalahden mukaan festivaalin järjestäminen on valtavan suuri taloudellinen riski.

Teksti: Vilho Rajala Kuva: Markus Laakso www.sauna-open-air.fi

Päätös Saunan välivuodesta alkoi hahmottua syksyn mittaan ja sai lopullisen sinettinsä joulukuun alussa. Tiedotteen mukaan päätökseen vaikuttivat festivaalijärjestämisen yleisesti kasvaneet riskit, lisääntyvän tarjonnan luoma kiristyvä kilpailutilanne sekä kohonneet bändipalkkiot.

– Tuon kokoisen festivaalin tekeminen on valtava taloudellinen riski. Se alkoi olla jo minun yhtiölleni ylitsepääsemätön juttu. Oli liikaa epävarmuutta monesta suunnasta, PartySan Productionin Jussi Santalahti sanoo.

Hän jätti ensi kesää varten jo tarjouksia Motörheadista, Alice Cooperista, Van Halenista ja Megadethistä, mutta mikään näistä ei osunut kohdalleen. Artistien saatavuus oli kuitenkin välivuosipäätöksessä vain sivujuonne.

– Totta kai sekin vaikutti, ettei mitään huippua ollut nyt tarjolla. Katsotaan, mitä vuonna 2013 tapahtuu.

Viime kesän festivaali oli kokonaisuutena Saunalle ennätyksellinen. Aiempina vuosina on ollut parempia yksittäisiä päiviä, mutta kolmen päivän kävijämäärä oli nyt kaikkein tasaisin ja ylivoimaisesti paras. Esiintymässä olivat muun muassa Judas Priest (kuva), Ozzy Osbourne, Doro, Accept, Cavalera Conspiracy ja Helloween.

Tulosta siis tuli, mutta sitä söivät kohonneet kustannukset.

– Kyllä siellä rahaa pyöri, mutta kuten todettua, kyllä sitä meneekin. Tuon tason bändejä on todella kallista ottaa. Tulos oli hyvä muttei odotettu.

Hätäisimmät ovat tulkinneet välivuosipäätöksen siten, että Sauna Open Airille saa nyt jättää lopulliset hyvästit. Santalahti vakuuttaa, että syytä huoleen ei ole.

– Kuten tiedotteessa sanotaan, kysymys on yhdestä välivuodesta. Minä uskon, että nyt kun tällainen iso ponnistus jää ensi vuonna väliin, se voi poikia hyviä ideoita tuleville vuosille.

PartySan Production jatkaa muiden keikkojen järjestämistä Tampereella normaaliin tapaan. Tänä vuonna Pakkahuoneelle ovat tulossa vielä muun muassa Motörhead, Children of Bodom, Negative ja Hardcore Superstar.

Ensi vuonna ohjelmassa ovat ainakin Nightwish Hakametsän Jäähallissa maaliskuussa sekä Red Hot Chili Peppers Ratinan Stadionilla elokuussa yhteistyössä Live Nationin kanssa.

– Me etsitään koko ajan ympäri vuoden jäähalliin tapahtumia ja kesällä tietysti Ratinan stadikkakin on enimmäkseen tyhjillään. Ihan lähipäivinä ei kuitenkaan ole tulossa vielä mitään mullistavia paljastuksia.

Lisää luettavaa