Kaaoksen ytimessä – haastattelussa Arcturus

Avantgardemetallin norjalaistaiturit kertovat, että vain epävarmuus on varmaa.

19.01.2015

Arcturus nähdään 7. helmikuuta Helsingin Nosturilla. Norjalaisyhtye keikkaili edellisen kerran Suomessa vuonna 2012. Mitä temppuja avantgardemetallisteilla on hihassaan tällä kertaa, laulaja ICS Vortex?

– Työn alla on sikermä vanhoista kappaleista. Meillä on settilistalla myös kaksi uutta biisiä, mutta tämä voi vielä muuttua. Uusi taustavideo on tekeillä, mutta en tiedä valmistuuko se Helsingin-keikalle.

Tosiaan, uusi levy on Infernon tietojen mukaan valmis, mutta virallista julkaisupäivää ei ole vielä ilmoitettu. Milloin levyn on tarkoitus ilmestyä ja saadaanko siitä esimakua singlejen muodossa?

– Albumi ilmestyy huhtikuussa, toivottavasti. Emme ole 100-prosenttisen varmoja tästäkään. Suunnitelmissamme oli julkaista kaksi singleä, mutta sekin on epävarmaa tässä vaiheessa. Teimme videon, mutta kuoppasimme sen.

ICS Vortex kertoo, että levyllä kuullaan sessioviulistia. Hänen henkilöllisyyttään laulaja ei suostu paljastamaan vielä.

– Sen voin sanoa, että hän on ylivoimaisesti ammattitaitoisin muusikko, jonka kanssa olen koskaan työskennellyt.

Arcturuksen edellinen pitkäsoitto, Sideshow Symphonies, ilmestyi 10 vuotta sitten. Oliko yhtyeellä paineita palata julkaisukantaan tällaisen välin jälkeen?

– Ei ollut paineita. Albumi on suoraan sydämistämme ja olemme tehneet kaiken itse. Käytimme neljä vuotta sen työstämiseen omassa Mølla-studiossamme. Neljä vuotta on kenties aivan liian pitkä aika, mutta nautimme prosessista, emmekä tahdo kiirehtiä. Sideshow Symphoniesin laulunauhoituksissa ja miksauksessa kiirehdittiin, eikä se tule toistumaan koskaan.

Voiko tuosta päätellä, että olette 100-prosenttisen tyytyväisiä lopputulokseen?

– Levy kuulostaa hyvältä! Mutta emme voi koskaan olla täysin tyytyväisiä. Albumilla on paljon vikoja, mutta haluamme myös niin. En tahdo, että kuulostamme laskimelta.

Neljän vuoden studiosessiot kertovat ainakin sen, etteivät asiat tapahtuneet yhdessä yössä sen jälkeen kun Arcturus päätti palata yhteen vuonna 2009.

– Nauhoitin vuonna 2010 pianolla demon ja muut pitivät siitä. Levyn nelosraidan koskettimet ovat näistä sessioista. Knutilla (Magne Valle, kitara) oli jäänyt yksi kappale edelliseltä albumilta ja jatkoimme sen työstämistä.

Vasta kun kosketinsoittaja Steinar Sverd Johnsenin alkoi säveltää materiaalia uusi levy mielessään, taiteellinen urakka alkoi rullata vauhdikkaasti.

– Sain jatkuvalla syötöllä riffejä ja ideoita sekä puhelimeeni että sähköpostiini. Katsoimme visuaalisia hahmotelmia Powerpoint-esityksinä ja mitä kaikkea! Se oli jännittävää aikaa.

Prosessia hidasti myös se, että ICS Vortex kirjoitti sanoitukset vasta kun kappaleet oli sävelletty valmiiksi.

– Kun melodiat ovat valmiina ennen sanoja, musiikki laukaisee muistoja ja asettaa oikeaan tunnelmaan. Pidän tällaisesta työskentelytavasta ja se on sen arvoista.

Mistä sanoitukset kertovat tällä kertaa ja voitko paljastaa edes muutamia nimiä?

– Liityin Arcturukseen, jotta voisin ylistää valitsemiani huumeita. Joten teemat ovat samoja kuin Sideshow Symphoniesilla. Crashland on kitarariffivetoinen kappale, jonka edeltäjäni – joka ei muuten ole Garm – hylkäsi. Game Over kertoo takaiskusta ja Pale on retrospektiivinen katsaus black metal -skeneen.

Entä minne tuleva julkaisu vie Arcturusta musiikillisesti?

– Levyllä on uusi elementti, joka on ystävämme nimeltä Twistex. Hän on lisännyt oman kosketuksensa muutamaan kappaleeseen. Twistex on melun rakentamisen mestari ja lopputulos on samanaikaisesti sekä tuore että outo. Sessioviulisti tuo oman luonteensa soppaan. Nämä elementit kohottavat koko äänimaailmaa. Laulusuoritukset ovat julmemmat, mutta kyllä tämän Arcturukseksi tunnistaa.

Kuten tästäkin jutustelusta käy ilmi, Arcturus tuntuu olevan jatkuvassa kaaoksessa ja epävarmuudessa. Tarvitseeko Arcturus ympärilleen nämä elementit, jotta tällaista musiikkia syntyy?

– Arcturus on kaaoksen intiimisti tuntemista ja siitä ammentamista. Putoamme niin monien pallien väliin, että minua ihmetyttää välillä, että meille löytyy kuuntelijoita. Arcturus ei tosiaankaan ole kaikille. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että henkilökohtaiset elämämme olisivat kaaoksessa.

No mitä viime vuonna 40 täyttäneen ICS Vortexin henkilökohtaiseen elämään kuuluu?

– Parikymppisenä en todellakaan odottanut eläväni yli 35-vuotiaaksi, joten kunniakierroksella tässä ollaan. Oikeastaan istun odottamassa keski-iän kriisiä. Sen lisäksi päiväni kuluvat kuljetusalan yritykseeni ja perheeseeni. En olisi koskaan uskonut, että tavallinen elämä olisi näin hengästyttävää!

Miten aikaa saa riittämään musiikin pariin?

– Minulla ei ole musiikille niin paljoa aikaa kuin tahtoisin. Tosin tämä vuosi näyttää tuotteliaalta ainakin paperilla: Arcturus, Borknagar ja God of Atheist julkaisevat uudet levynsä. Uutta ICS Vortex -albumia saadaan odottaa, vaikka suurin osa materiaalista on kirjoitettu. Lamented Soulsin pitkäsoitossa voi mennä aivan hyvin vielä toiset 10 vuotta.

Kaiken myllerryksen keskellä on kuitenkin varmaa, että Arcturus nähdään Helsingissä 7. helmikuuta. Vai onko?

– Kyllä, nähdään baarissa! Talvisota! Satana! Mörkö! Mannerheim! Nykänen!

Lisää luettavaa