Mustanpuhuvaa progemetallia – Katso traileri tulevalta Enslaved-levyltä

Progressiivisen blackin suvereenisti hallitseva Enslaved jatkaa odotetuilla linjoilla.

24.01.2015

Norjalaisen black metal -keskittymän ytimessä 1990-luvun alussa sykkinyt Enslaved on ajautunut urallaan jatkuvasti kauemmaksi lähtökohdistaan. Nykyisillään bändin musiikkia voitaneen kuvailla progressiiviseksi metalliksi, jossa on myös häivähdys menneiden aikojen mustaa havinaa.

Jo kolmannentoista kokopitkän levynsä In Timesin 6.3.2015 julkaiseva Enslaved luottaa levyltä julkaistulla trailerilla ”kuudennen jäsenensä”, kansitaiteilija Truls Espedalin näkemykseen:

”Olen kuunnellut levyn lähes kaksisataa kertaa ja se vaikuttaa koko ajan paremmalta. Se on väkevä ja tuore albumi, jonka kappaleet ovat helvetin inspiroivia, joten maalasin kannen mielikuvieni mukaan. Kansi on erittäin tunnelmallinen ja siinä on vahvoja kontrasteja, joten lopputulos on monivivahteinen ja dramaattinen.”

Enslavedin kitaristi ja biisintekijä Ivan Bjørnson puolestaan kertoo levystä seuraavaa:

”Olen työskennellyt biisien ja niiden pohjien kanssa jo niin kauan, että on aika hankala antaa mitään järkevää ja maanläheistä mielipidettä niistä.

Kappaleet ovat ikään kuin laajennettuja versioita omasta elämästäni, omista tietoisista ajatuksistani ja myös ajatuksista, jotka piilevät jossain todella syvällä. Voisi sanoa, että myös muu musiikki ja taide on vaikuttanut biiseihin.

Mielestäni In Times on rakenteeltaan johdonmukaisin levymme: se sulauttaa ”mustemman menneisyytemme” progevaikutteiden kanssa, täydellisen musiikillisen vapautemme ja tässä bändissä soittamisen riemun… mikäli tuo nyt kuulostaa mitenkään järkevältä, hahaha. Siinä on kuitenkin paljon energiaa, aggressiota, mutta myös kauneutta ja vivahteikkuutta. Se kuulostaa yksinkertaisesti loistavalta.”

Bändin edellinen levy RIITIIR ilmestyi vuonna 2012.

Enslaved_In Times

1. Thurisaz Dreaming
2. Building with Fire
3. One Thousand Years of Rain
4. Nauthir Bleeding
5. In Times
6. Daylight

Lisää luettavaa