Opethin Mikael Åkerfeldt: Death metal -laulusta luopuminen on ollut vapauttavaa

24.09.2016

Progressiivisesta death metalista perinteisemmän ”viiksiprogen” suuntaan liukuneen Opethin kitaristi-laulaja Mikael Åkerfeldt antoi hiljattain haastattelun The National Studentille, jossa mies kertoi mm. musiikin death metal -vaikutteiden katoamisesta.

Muutos alkoi konkreettisesti vuoden 2011 Heritage-levyllä ja jatkui tätä vuonna 2014 seuranneella Pale Communionilla.

– Se ei ollut mikään valinta, jota istuimme mietiskelemässä. Päätös tapahtui itsestään; se tapahtui itse asiassa keskellä aktiivista biisinkirjoitusta, kun olin kirjoittamassa Heritagea, Åkerfeldt muistelee.

– Materiaali oli aluksi aika raskasta, aivan kuin jatkoa aiemmalle kamallemme: erittäin dynaamista musiikkia, ja pääasiallisesti huudettuja death metal -lauluja, mutta luulen, että huijasin itseäni kirjoittaessani sellaista materiaalia. Huijasin itseäni ajattelemalla pitäväni siitä, ja että se olisi meille oikeaa musiikkia.

– Soitin joitain biisejä Martin Mendezille (basso), ja hän sanoi, että meidän ei tulisi tehdä tällaista musiikkia. Hän ei väittänyt musiikkia huonoksi, mutta se ei ollut enää mielenkiintoista, ja hän oli oikeassa. Me oikeastaan lypsimme sen soundin loppuun asti.

Heritagesta muodostui ”puhtain” Opeth-levy, jolla raskaat riffit saivat väistyä 70-lukulaisen progerockin tieltä.

– Se oli vapauttavaa. Se oli fantastista, täytyy sanoa. Tunnen oloni paljon vapaammaksi.

– En puhu pahaa metallista, koska minä rakastan metallia, mutta meidän täytyi ravistella irti siitä soundista ja mennä hieman eteenpäin. Kun päätimme ottaa sen askeleen, se tuntui nuorennusleikkaukselta, ja kadotin kaiken pelkoni musiikin suhteen. Nyt tuntuu siltä, että voin vain kirjoittaa hyvää musiikkia, eikä meidän tarvitse kuulua mihinkään joukkoon.

Mikael myöntää, että hän pelkäsi faniensa mielipiteitä uudesta tyylisuunnasta.

– Vaikka pidän vanhoista levyistämme, haluan laajentaa skaalaani laulajana. Mutta olin peloissani ja hermostunut siitä, hylkäävätkö kuulijat meidät täysin ja joudummeko nyt etsimään töitä vessansiivoojina. Olin peloissani uramme puolesta, mikä oli suurin hälytysmerkki; paikoilleen jämähtäminen olisi ollut pahin mahdollinen juttu. Minun täytyy olla täysin rehellinen tehdessäni musiikkia, koska muuten siitä tulee täyttä paskaa.

Opethin seuraava levy Sorceress ilmestyy 30. syyskuuta.

Lisää luettavaa