Peliä yksinkertaisilla palikoilla – haastattelussa Famine Year

Energistä ja raivokasta hardcoremetallia soittava Famine Year tiukentaa linjaansa julkaisu julkaisulta.

01.05.2015

Lopun alkua -seiskatuumainen on hieman aikaisempia tuotoksianne ”sävykkäämpi”, tiukempi ja monipuolisempi. Onko pelkoa siitä, että bändi alkaa olla liian metallia kunnon hc-punkkareille?

– Takana on aika monta julkaisua, joten biisit ja ulosanti ovat tiukentuneet vuosien varrella. Ei rönsyillä enää niin paljoa, vaikka me ei olla ikinä oltu mikään yhden tyylisuunnan bändi. Kaikki muut paitsi rumpali Tumppi ovat veivanneet aikoinaan metallia, ja eihän se voi olla kuulumatta, basisti Niklas kertoo.

– Me ollaan aina oltu melko metallivaikutteinen bändi, mutta Lopun alkua on kuitenkin vähiten metallinen levymme. Se, diggaavatko punkkarit tai hevarit vai ei, on lopulta melko yhdentekevää.

Näin lyhyiden ja simppelien kappaleiden säveltämisen voisi kuvitella hoituvan melkeinpä liukuhihnatyönä. Onko näin?

– Ennemminkin homma toimii niin, että aluksi tulee tehtyä monimutkaisempia juttuja, joita sitten karsitaan ja saadaan ne kuulostamaan meiltä. Lisäksi, kun tällä kentällä pelataan todella yksinkertaisilla palikoilla, joita tuhannet bändit ovat pyöritelleet vuosikymmeniä, on haasteellista saada biiseistä mielenkiintoisia ja edes yhtään persoonallisen kuuloisia. Kun biisissä on vain kaksi erittäin yksinkertaista riffiä, niiden on paras olla täyttä asiaa!

Sanoituksissanne otetaan kantaa maailman ongelmiin. Mikä on pahin epäkohta tämän päivän maailmassa, eli jos saisitte valtaa muuttaa yhden asian, mitä muuttaisitte?

– Pahin epäkohta on järjetön ahneus ja itsekkyys, joka ajaa tasaisen varmasti päin helvettiä, luonnosta, ihmisistä ja siitä mihin tämä päätyy piittaamatta. Kunhan talous kasvaa, kaikki on näennäisesti ok. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä enemmän vasemmalla sitä alkaa olla. Lähes kaikilla meistä on pieniä lapsia, ja väistämättäkin sitä ajattelee, minkälaiseen maailmaan he tulevat kasvamaan.

Haastattelu julkaistu Infernossa 4/2015.

Lisää luettavaa