Savolaismetalli soi Suomen sodan taistelukentillä – ennakkokuuntelussa Verjnuarmu

26.10.2015

Verjnuarmu julkaisee perjantaina 1808-albuminsa. Se on teemalevy Suomen sodan taisteluista Savon alueella vuonna 1808, kerrottuna Savon prikaatin sotilaan näkökulmasta. Infernolla on kunnia tarjota Verjnuarmun viiden vuoden levytystauon päättävä pitkäsoitto ennakkokuunneltavaksi sen ilmestymiseen asti.

Savolaismetalliorkesterin laulaja Puijon Perkele veistelee kappalekohtaiset kuvailut soittimen alla. Paina play-nappulaa ja lue kommentit.

Kalamanlahen marssi
– Levyn intro. Marssi joka on nimetty Leppävirran Kalmanlahdella käydyn kahakan mukaan. Tämä oli ensimmäinen yhteenotto Savon prikaatin ja pohjoiseen etenevän venäläisosaston välillä.

Vala
– Sota alkaa. Laulussa kerrotaan kuvainnollisesti Ruotsin armeijan sen hetkisestä sekasortoisesta tilanteesta sekä sotilaan turhautumisesta jatkuviin perääntymisiin vaikeissa olosuhteissa.

Lahtaaslaalu
– Tämä sodanvastainen laulu on huuto kaikkea fanaattisuutta ja totalitarismia vastaan. Olipa kyse minkä tahansa jumalan, kuninkaan tai vakaumuksen nimissä tehdyistä raakuuksista.

Tuonen silimät
– Tarina Jynkän taistelusta kevään 1808 vetäytymisvaiheesta. Prikaatin pääjoukon vetäytyessä Kuopiosta, määrättiin 300 miestä pysäyttämään 10 kertaa suurempi venäläisosasto. Raskaita tappioita kärsien jälkijoukko vetäytyy Kuopiosta. Sodan karu todellisuus, julmuus ja kuolema järkyttävät päähenkilöä.

Neljäsattoo
– Kuopion vallattiin takaisin venäläisiltä yllätyshyökkäyksellä vain noin 400 miehen voimin. Verta käsissä. Tappaminen, sen helppous ja sen oikeutus sodassa aiheuttavat sotilaassa ristiriitaisia tunteita.

Soankoerat
– Prikaati oli vetäytynyt kesäkuussa puolustusasemiin Toivalaan, josta käsin tehtiin sissi-isku kirkkoveneillä soutaen Paukarlahteen. 200 miehen vahvuinen osasto tuhosi täysin venäläisten huoltokolonnan.

Kuoleman ruotu
– Kuoleman pelko koskettaa ampumisrivistössä seisovaa sotilasta. Ystäviä kaatuu molemmilta puolilta ja rivistön takana seisoo upseeri miekka kädessä, valmiina katkaisemaan mahdolliset pakoyritykset. Hyökkäysrummun pärähdys lähettää joukon tuhoisaan rynnäkköön suoraan kohti vihollista ja sen kartessihaulisadetta.

Verenseisaattaja
– Vaikeasti haavoittunut sotamies makaa verissään taistelukentällä ja alkaa laulaa itselleen verenvuodon tyrehdyttävää verenseisautusloitsua.

Huavakuume
– Haavoittunut herää ladosta jossa välskäri yrittää parantaa vammoja saaneita. välillä hän kuumehoureisena näkee oman kuolemansa, välillä taas kouristelee helvetillisissä tuskissa toivoen kaiken päättyvän.

Verjvirta
– Koljonvirta oli verestä punainen. Näin kertoivat aikalaiset. Savon prikaati onnistui pysäyttämään ja motittamaan ylivoimaisen vihollisen Iisalmen Koljonvirran sillan edustalle.

Arvet
– Haavat parantuvat, mutta mieleen jääneet arvet eivät.

Lisää luettavaa