Selkeyttä elämään raskaalla musiikilla – haastattelussa Suomeen saapuva Yob

11.09.2014

Yob saapuu Helsingin Tavastialle tiistaina 16. syyskuuta. Tavoitimme kosmista ja kolossaalista doomia soittavan yhtyeen kitaristi-laulaja Mike Scheidtin tien päältä. Bändin lokeroiminen doom-karsinaan kirvoitti kommentin välittömästi.

”Aloitimme stoner/doom-yhtyeenä. Vuosien varrella olemme sisällyttäneet soundiimme vaikutteita mistä milloinkin – hardcoresta, death ja black metalista, klassisesta rockista ja folkista. Meidän täytyy luoda sellaista musiikkia, joka tuntuu meistä parhaalta – genrerajoista välittämättä. Yobin kutsuminen doom-yhtyeeksi auttaa ehkä enemmän kuin haittaa, ainakin ihmiset ymmärtävät tahtimme”, Scheidt kommentoi.

Yhdysvaltalaisyhtye kiertää Eurooppaa parhaillaan maanmiestensä Pallbearerin kanssa. Perinteisempää doom metalia esittävä Pallbearer julkaisi kakkosalbuminsa, Foundations of Burden, elokuussa ja nousi viimeistään sillä alan hemmojen huulille.

”Pallbearerin tyypit ovat mahtavia ihmisiä majesteettisessa ja eteenpäin katsovassa yhtyeessä. Meillä on hauskaa keskenämme: paljon naurua, tissuttelua, omien suosikkilevyjen tuputtamista ja jämäkän ystävyyden vahvistamista. He ovat erittäin tosissaan siinä mitä tekevät, joten kunnioitamme heitä suuresti.”

Yobin uusi albumi on puolestaan vasta ilmestymäisillään. Clearing the Path to Ascend löytyy suomalaisten levykauppojen hyllyiltä huomenna. Mediassa levy on kerännyt kehuja.

”Olemme kiitollisia hyvästä vastaanotosta, mutta emme laita paljoakaan painoarvoa juuri ilmestyneille levyarviolle. Parhaat albumit mitataan vuosikymmenten saatossa, eivät viikkojen tai edes kuukausien. Pidämme päämme alhaalla ja jatkamme kovaa työtä intohimoisesti kuten ennenkin.”

Levyllä on aika hengellinen nimi. Mitä tämä tarkoittaa Scheidtille?

”Jotkut ajattelu- ja käyttäytymistavat ovat juurtuneet niin syvälle, että ne ovat kasvun tiellä. Ne vaikuttavat siihen, miten näen maailman ja ympäröivät ihmiset. Haluan elämääni suurempaa selkeyttä, joten minun täytyy työstää näitä asioita. Tämä kuulostaa vakavalta hommalta, mutta mukana on paljon huumoria. Elämä on hemmetin hullua, sinulla täytyy olla huumorintajua!”

Yobin musiikkiin on yhdistetty termejä, kuten vapaus, hengellisyys, ambient, drone, psykedeelinen ja progressiivinen. Mitä termit merkitsevät Scheidtille?

”Vapaus merkitsee elämää ilman rajoja ja rehellisyyttä itselleen. Hengellisyys antaa merkityksen elämälle. Ambient on tila jossa elämme. Drone universaalin äänen mantra. Psykedelia on sitä, kun aistimme ovat vuorovaikutuksessa asioihin, joita emme nähneet aiemmin. Luodessamme jotain nyt ja tässä ilman perinteen turvaverkkoa, se on progressiivisuutta.”

Yob (USA), Pallbearer (USA)
Ti 16.9.2014 Helsinki, Tavastia
Liput 24/25 €

yob-pallbearer

Lisää luettavaa