Sensuurin silmukka kiristyy Venäjällä – kuinka käy metallin?

04.09.2013

Pussy Riot -ryhmää vastaan suunnattu laki on uhka myös venäläisille ja Venäjällä esiintyville metallibändeille. Pyhäinhäväistyksestä voi nyt saada kovat sakot, jopa vankeutta. Viranomaiset eivät välttämättä kiinnostu bändien ja musiikkimedian kyttäämisestä, mutta laki antaa myös uskonnollisille ryhmille aseet rienaajien rankaisemiseen. Lue Inferno #109:ssä julkaistu juttu kokonaisuudessaan!

Teksti: Markus Kuokkanen

Venäläiset muusikot, keikkajärjestäjät ja medianedustajat joutuvat nyt arvuuttelemaan, miten heinäkuun alussa hyväksyttyä pyhäinhäväistyskieltoa pitäisi tulkita. Laki on muotoiltu niin hämärästi, että sen perusteella voisi teoriassa rangaista esimerkiksi kaikkia uskonnollista kuvastoa viljeleviä black metal -bändejä, joiden lyriikka on tarkoituksellisen loukkaavaa.

Uusi laki kieltää sellaiset julkiset toimet, jotka osoittavat ”selvää epäkunnioitusta yhteiskuntaa kohtaan” ja ”loukkaavat uskovaisten tunteita”. Lain rikkomisesta voi saada enimmillään sakkoa lähes 7000 euroa tai vuoden vankeutta. Rangaistukset ovat kovempia, jos rikos tapahtuu kirkossa tai muussa uskonnollisessa rakennuksessa.

Laki kieltää myös esimerkiksi uskonnollisten esineiden, symbolien tai kirjojen häpäisyn. Vaikkapa ristin halventavasta käsittelystä voi saada enimmillään yli tuhannen euron sakon tai 120 tuntia yhdyskuntapalvelua.

Uusi pyhäinhäväistysten kielto on yleisesti tulkittu reaktioksi Pussy Riotin tunnetuimpaan tempaukseen. Naamioitunut punkryhmä kuvasi viime vuoden helmikuussa yhdessä Moskovan suurimmista kirkoista musiikkivideon, jossa arvosteltiin kirkon ja Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n läheisiä suhteita. Sanoituksessa pyydettiin Neitsyt Mariaa ryhtymään feministiksi ja ajamaan Vladimir Putin pois.

– Venäjällä on monia outoja lakeja, ja suurinta osaa niistä ei noudateta. Tämä on taas yksi samanlainen laki, tuhahtaa Ilja Uglava.

Uglava tuntee hyvin Venäjän metallipiirit. Kymmenen vuotta sitten hän oli mukana perustamassa uraauurtavaa vaihtoehtomusiikin televisiokanavaa, ja nyt hänen omistamansa Emotive Talent Booking -yritys järjestää venäläisten metallibändien kiertueita. Uglava on toiminut myös Wacken Metal Battlen tuomarina Venäjällä.

Uglava ennakoi, että lain käytännön vaikutukset jäävät luultavasti muutamaan tapaukseen, joista revitään otsikoita. Hän arvelee, että viranomaiset eivät kiinnostu metallista sen marginaalisen aseman vuoksi.

– Media ei käsittele skeneä lainkaan. Keskivertoihmisillä ei varmasti ole aavistustakaan, että Venäjällä on satoja metallibändejä, hän sanoo.

– Ja kiitos median, me olemme niin katveessa, että voimme ihan vapaasti palvoa saatanaa ja polttaa neitsyitä konserteissa, Uglava veistelee.

Ohuella jäällä

Laki ei anna selkeää määritelmää ”julkiselle” toiminnalle.

– Jos joku pahoittaa mielensä vieraillessaan klubilla, levykaupassa tai jollain verkkosivulla, se on hänen oma ongelmansa. Kukaan ei pakota tulemaan sinne. Laissa puhutaan vain julkisesta loukkaamisesta, tulkitsee venäläisen Blackdeath-bändin laulaja-kitaristi Denis Popov, joka esiintyy taiteilijanimellä Abysslooker.

Popov pohtii, että laki saattaa vahingoittaa pahemmin alakulttuurin zinejä, jos viranomaiset tulkitsevat ne lehdistöksi.

– Juuri nyt en ole kovin huolissani. Mutta näyttää siltä, että olemme ohuella jäällä. Jonain päivänä poliisi voi saada käskyn pidättää kaikki pahat pyhäinhäväistystyypit riippumatta siitä, onko klubi yksityinen vai ei, hän miettii.

– Jos joku uskonnollinen sekopää nostaa metelin, viranomaiset voivat joko sulkea silmänsä tai tukea häntä, jos siitä on heille itselleen etua, hän arvioi kyynisesti.

Venäjän oikeuden tutkija Jarmo Koistinen Aleksanteri-instituutista on sitä mieltä, että viranomaiset voivat halutessaan soveltaa lakia myös konserttiin.

– Pykälä on niin laajasti kirjoitettu, että periaatteessa se on mahdollista, hän sanoo.
Myös ”yhteiskunnan” halventamisen kielto tekee laista hyvin epämääräisen. Koistinen pitää lakia varoituksena.

– Tällähän myös halutaan osoittaa se, että rangaistuksia tulee, jos valtaapitävien toimintaa kritisoi, hän sanoo.

– Kyllä tässä pohjimmiltaan on kysymys siitä, että vaikka Venäjä on ollut Euroopan neuvostossa vuodesta 1996, maan lainsäädäntö ei edelleenkään ei pohjaudu siihen, että suojattaisiin perusoikeuksia ja ihmisoikeuksia. Se näyttää pitkälti perustuvan edelleen samaan ideologiaan kuin Neuvostoliiton aikana, että suojataan nimenomaan sitä poliittista valtaeliittiä ja poliittista järjestelmää.

Luvassa itsesensuuria?

Bändit ja musiikkimedia saattavat kärsiä uudesta laista, vaikka virkavalta ei ottaisikaan niitä silmätikuikseen. Demokratiaa ja perusoikeuksia puolustava amerikkalainen Freedom House -järjestö on kiinnittänyt huomiota siihen, että esimerkiksi Puolassa ja Kreikassa pyhäinhäväistyksiä koskevat oikeusjutut ovat usein saaneet alkunsa kirkon, uskonnollisten ryhmien tai kristillisten puolueiden aloitteesta. Järjestön raportti vuodelta 2010 kertoo, että esimerkiksi näissä maissa pyhäinhäväistyslait ovat johtaneet taiteen sensurointiin ja pitkiin oikeustaisteluihin, jotka ajavat taiteilijoita itsesensuuriin.

On helppo kuvitella, että myös Venäjällä uskonnolliset ryhmät tai poliitikot voivat käyttää uutta lakia sensuroidakseen loukkaavaksi kokemaansa taidetta. Venäläinen uutistoimisto Interfax kertoi viime vuonna, että jotkut tiukat ortodoksit pitävät jopa Applen omenalogoa häiritsevänä, koska se muistuttaa kiellettyä hedelmää, perisynnin symbolia. Uutisen mukaan tietyissä piireissä on muodostunut tavaksi liimata Apple-tuotteiden logon päälle ristin kuva.

Bloodhound Gangiin littyvä kohu puolestaan on pahaenteinen merkki siitä, miten viranomaisten ja päättäjien sensuuri-into ulottuu myös bändeihin. Uutistoimisto RIA Novostin mukaan monet venäläiset poliitikot vaativat Bloodhound Gangin rankaisemista sen jälkeen, kun basisti Jared Hasselhoff tunki Venäjän lipun housuihinsa Ukrainan-keikalla. Venäjän kulttuuriministeri kielsi bändin Venäjän-keikan, selkkauksesta käynnistettiin rikostutkinta ja bändi joutui lisäksi nationalistien vakivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi. Rikostutkinnan käynnistämistä voi pitää erikoisen aggressiivisena eleenä, kun ottaa huomioon, että lipun kanssa pelleily ei edes tapahtunut Venäjällä vaan Ukrainassa.

Vaikka pyhäinhäväistyslailla ei vielä ole konkreettisia vaikutuksia, lienee selvää että kovien rangaistusten uhka pakottaa bändit, toimittajat ja bloggaajat harkitsemaa itsesensuuria.

– Monet varmasti raapivat päätään ja päättävät olla varovaisempia. Kenties enemmistö tekee näin. Mutta joistain voi jopa tulla entistä provosoivampia, varsinkin nuoremmista, Denis Popov pohtii.

Hän kertoo, että poliisi on aiemminkin ollut kiinnostunut provosoivista metallikeikoista.

– Esimerkiksi meidän keikallamme Jekaterinburgissa 2011 jotkut polttivat lavalla kolmen venäläisen kirkon johtajien kuvat, Popov sanoo.

– Jälkeenpäin poliisi kyseli konsertin järjestäjiltä tapahtumasta. He sanoivat, että nämä tuhopolttajat ovat jo lähteneet maasta, ja juttu jäi siihen.

Popov arvelee, että poliisi kiinnostui show’sta vain, koska siitä oli julkaistu kuvia netissä. Muuten virkavalta tuskin olisi saanut tietää asiasta.

– Blackdeathin keikalla Tšeljabinskissa joulukuussa 2012 jotkut repivät Raamattuja konsertin aikana. He seisoivat lavan edessä ja heittelivät sivuja, Popov muistelee.

Tällä kertaa klubin omistaja ilmeisesti kertoi asiasta viranomaisille.

– Poliisi kyseli jälkeenpäin asiasta järjestäjiltä, mutta juttu jätettiin silleen.

– Jos nykyinen laki olisi ollut voimassa, nämä tarinat olisivat ehkä päättyneet dramaattisemmin, Popov miettii.

Uskonrauha meillä

Myös Suomessa on ”uskonrauhan rikkomista” koskeva laki, jossa kielletään Jumalan pilkkaaminen ja uskontojen pyhänä pitämien asioiden julkinen herjaaminen. Teoriassa julkisesta jumalanpilkasta tai jumalanpalveluksen häiritsemisestä voisi saada jopa puoli vuotta vankeutta.

pussy-riot

Jarmo Koistinen sanoo kuitenkin, että Venäjällä rangaistukset ovat selvästi kovempia ja lain tulkinta voi olla aivan toisenlaista.

– Eikös tämä Pyssy Riotin tapaus ole hyvä esimerkki. Siihen sitä voi suhteuttaa. Muistelen, että kun juttu oli esillä, esitettiin arvioita, että vastaavasta toiminnasta olisi Suomessa saanut sakkoja, hän sanoo.

Pussy Riotin kiinni jääneet jäsenet tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankeuteen työleirille.

Juttu on julkaistu Infernon numerossa 7/2013 (#109).

Lisää luettavaa