Tarinoita romahduksen jälkeisestä maailmasta – Hanging Gardenin Into That Good Night ennakkokuuntelussa

Mukana laulaja Toivosen biisikohtaiset kommentit.

11.11.2019

Melankoliaan taipuva helsinkiläinen tunnelmametalliyhtye Hanging Garden julkaisee tulevana perjantaina (15.11.) kuudennen albuminsa Into That Good Night Lifeforce-levy-yhtiön kautta. Uusi albumi on kuunneltavissa ennakkoon näin Infernon välityksellä tästä päivästä aina julkaisuhetkeen saakka. Lisäksi laulaja Toni Toivonen avaa albumin saloja kappale kappaleelta.

Into That Good Night luo silmäyksen varsin lohduttomaan tulevaisuuteen: miten selviämme, jos yhteiskunta ympärillämme lakkaa olemasta? Mikä on meille edelleen tärkeää ja mikä taas menettää merkityksensä? Levy sivuaa temaattisesti menetystä, kaipuuta ja toivoa kertoen tarinoita romahduksen jälkeisestä maailmasta raskaan, melodisen ja omintakeisen metallin säestämänä”, Toivonen valottaa keskeisiä teemoja.

Of Love and Curses

– Levyn avaava kappale on meille ehkä jopa epätyypillisen tymäkkä ja menevä. Junttariffien säestämä örinälaulu ja seesteiset väliosat vievät kappaletta polveilevasti eteenpäin. Intensiteetti taas kulminoituu kertosäkeessä, jossa testasin oikeastaan ensimmäistä kertaa ikinä melodista huutolaulua. Biisistä tulee mielestäni ”matkustamisen fiilis” – matkaaminen on myös kappaleen sanoituksellinen teema.

Fear, Longing, Hope and the Night

– Progressiivinen, kaunis ja brutaali kappale. Suosikkejani levyltä tällä hetkellä. Erikoiseen tahtilajiin oli jossain määrin hankalaa sovittaa lauluja, mutta lopulta homma hoitui yhdessä Jussi Hämäläisen (kitara, laulu) kanssa, ja olen itse ainakin hyvin tyytyväinen lopputulokseen. Kappale jaksaa kantaa pitkästä kestostaan huolimatta, ja outromainen loppuosa heittäytyy huutolauluineen mielestäni melkoisen post-metallisiin sfääreihin.

– Kulkemisen, etsimisen ja päämärän saavuttamisen teema jatkuu tässä kappaleessa, mutta siinä missä edellinen oli epätoivon ja menetyksen sävyttämä, on tämä melko toivontäyteinen.

Into That Good Night

– Ensimmäisenä singlenä julkaistu nimikkokappale kiteyttää mielestäni levyn fiiliksen todella hyvin. Huutolaulettu kertosäe on jälleen jotain Hanging Gardenin musiikissa ennen kuulematonta, ja siksi itselleni todella virkistävää ja mielenkiintoista.

– Musiikkivideo kappaleelle syntyi minun ja kosketinsoittaja Nino Hynnisen yhteistyönä, lähinnä temaattisia ideoita heitellen ja tajunnanvirtana kuvaten hänen mökillään. Narratiivi nimettömän ja alastoman hahmon matkasta syntyi kuvausprosessin aikana. Suosittelen tsekkaamaan videon. Levyversiossa kappaleen lopussa on leijaileva piano-outro, joka on muistaakseni alun perin teema levyltä pois jääneestä kappaleesta.

Rain

– Basistimme Jussi Kirveen säveltämä kappale. Mielestäni tämä on levyn ehdoton ”hittibiisi”. Tuorein yhtyeen jäsen Riikka Hatakka liidaa kappaleen alusta loppuun – mielestäni vieläpä erittäin ansiokkaasti. Itsehän lähinnä huutelen vain pari lainia kertsissä. Tässä on jotain sellaista jylhyyttä ja eeppisyyttä, joka on toistaiseksi ollut melko harvinaista musiikissamme.

– Kappale kertoo, kuinka ollakaan, sateesta. Lyriikat mukailevat kappaleen teemaa, ensin ammentaen muistoista ja ajasta, johon ei ole enää paluuta ja kulminoituen kertosäkeeseen, jossa taivas aukeaa ja kaikki hukkuu hyiseen sateeseen.

Silent Sentinels

– Rumpalimme Sami Forssténin säveltämä biisi. Kappaleen lopullinen rakenne syntyi, kun Sami rusikoi demoversioon tekemäni lauluraidat aivan uuteen uskoon, ja samalla myös muokkasi kappaleen rakennetta laulujen ympärille. Pääsin kappaleessa revittelemään monella eri laulutyylillä, ja odotankin kovasti erityisesti tämän kappaleen esittämistä livenä. Sanoitukset sivuavat luopumista, kaiken lopullisuutta ja oman kuoleman hyväksymistä.

– Hauskana yksityiskohtana: en usko että olemme bändin tyyppien kanssa ainoita, joille alkuriffistä tulee Paradise Lost mieleen? Kun huomautimme asiasta Samille, kävi ilmi, ettei mies ole koskaan kuullut ainoatakaan kappaletta bändin tuotannosta!

Anamnesis

– Äänitysvaiheessa tämä oli oma suosikkini kaikista biiseistä. Tähän oli itselleni ehkä helpoin ja vaivattomin sovittaa laulut ja pidin erityisesti kertosäkeen popahtavasta melodiasta. Polveilevaa eteerisyyttä, jossa Jussi Kirves on omimmillaan. Temaattisesti tässä liikutaan muistojen ja kaipuun parissa.

Navigator

– Jussi H:lle ja minulle taisi olla sanoitus/sovitusvaiheessa itsestään selvää, että tämä olisi biisi Riikan äänelle. Päätimme sitten Riikan kanssa sanoittaa tämän niin, että Riikka kuunteli kappaletta ja kertoi millaisia maisemia ja mielikuvia kappale herätti. Kirjasin kaiken ylös ja käänsin vapaasti englanniksi. Kappale kertoo kohtaamisista, ja mielestäni niitä harvoja toivon pilkahduksia levyllä – mikä olisikaan parempi johdatus seuraavan kappaleen lohduttomuuteen ja murheeseen?

Signs of Affection

– Levyn päättävä Signs of Affection perustuu runoilija Elli Lepän tekstiin Kiintymyksen eleitä. Runo maalaa synkän ja katkeransuloisen kuvan siitä, mikä meille jää merkitykselliseksi, kun mitään ei ole enää jäljellä – kuinka yksinkertaiset ja itsestäänselvät asiat muuttuvat elämää suuremmiksi kaiken loputtua. Pyysin tuttavaltani Elliltä luvan kääntää tämän kirjoittaman, itseäni koskettaneen runon englanniksi ja olen erittäin iloinen että hän suostui. Lauloimme kappaleen yhdessä Riikan kanssa Jussi H:n vision mukaisesti tämän säveltämään kappaleeseen.

– Ellin runo riipaisi aikanaan syvältä, ja stressasinkin melko paljon lopputulosta, mutta lopulta onnistuimme omasta mielestäni erittäin hyvin: kappale on sanoituksineen seesteinen, väkevä, kaunis, ja murskaavan melankolinen.

Lisää luettavaa