Voimaa synkkyydestä – haastattelussa 0 X í S T

Suomalainen dark metal -yhtye 0XíST on toisen levynsä kanssa syvällä ahdistuksen ytimessä. Pimeän, raskaan ja äärimmäisen painostavan musiikin sisällä elää kuitenkin voimaannuttava elementti, joka välittyy myös kuulijalle.

11.02.2015

Bändinne nimeä (joka lausutaan ”zero exist”), etenkin sen merkitystä ja oikeaa kirjoitusasua, painotetaan biografiassanne varsin vahvasti. Suunnitteletteko kaikki tekemisenne yhtä tarkkaan?

– Tokihan pidämme siitä, että nimemme kirjoitetaan niin kuin on tarkoitettu ja että nimen todellinen merkitys aukenisi sitä kautta. Itse pidän, että asioiden alta paljastuu kerroksia ja merkityksiä, mutta toki ymmärrän senkin, että joillekin olemme simppelisti vain “Oxist”, kitaristi-laulaja Jani Koskela kertoo.

– Nimeä ei itse asiassa hirveästi suunniteltu. Se syntyi hyvinkin helposti, ja kirjoitusasu ikään kuin löysi itse itsensä.

Musiikkinne on aika saatanan synkkää lanausta, eikä sanoituksissakaan paista pahemmin aurinko. Mikä ajaa ihmisen soittamaan tällaista kamaa? Oletteko pohjimmiltanne elämänvastainen bändi?

– Yhtyettä perustettaessa, tai oikeastaan jo kauan ennen sitä, minulla oli tarve saada käsiini lisää metallia, joka olisi oikeasti synkkää, raskasta ja toki myös kiinnostavaa. Aika harva bändi tuon toteuttamisessa on onnistunut, enkä yritä väittää, että olisimme itsekään vielä saavuttaneet kliimaksin.

– Itselleni tällainen musiikki välittää todella paljon voimaa ja elontunnetta, mikä on asia, jonka koen positiivisena.

Mitä One Eon -levy tarjoaa kuulijalleen? Millaista musiikkia etsivien tulisi tutustua juuri tähän albumiin?

– Dark metalia. Emme me varsinaisesti Bethlehemiltä kuulosta, eikä se ole koskaan ollut tarkoituskaan, mutta luulen, että ne jotka haluavat tuon genremääritelmän ympärille merkitystä ja sisältöä, saattavat saada teoksistamme jotain irti.

Lisää luettavaa