#109 pääarvio: Turisas – Turisas2013

21.08.2013

Turisas
Turisas2013
Century Media
3_kirvesta

Turisas on tehnyt aiemminkin selväksi, ettei se aio olla oman menneisyytensä vanki. Tämän yhtyeen maailmassa kaikki on mahdollista.

Jo Battle Metal (2004) antoi folkahtavalla metallillaan eväät vaikka kuinka monen albumin tuotantoon, mutta tämä ei ollut tarpeeksi. Toinen albumi The Varangian Way (2007) toi mukaan mahtipontisen konseptin ja suuremman soundin, mutta viimeistään Stand Up and Fightilla (2011) Turisaan taikina paisui kaikkine orkestereineen ja säntäilyineen niin massiivisiin mittoihin, ettei neljännen albumin käännös pitäisi tulla kenellekään yllätyksenä.

Silti Turisas pääsee jälleen hyökkäämään kuulijan kimppuun selän takaa. Levyn nimenä Turisas2013. Äärimmäisen yksinkertainen kansi. Selvästi edellistä levyä bändivetoisempaa sointia ja takaisin perusasioiden äärelle palaavia sävellyksiä. Hämmennykseltä ei voi välttyä. Paperilla kaikki on edelleen samoin kuin ennenkin: on Mathias Nygårdin teatraalisia tulkintoja, lennokkaita viuluja, valtavia kuoroja sekä lajista toiseen hyppiviä sävellyksiä, ja koskettimistakin otetaan irti enemmän kuin aiemmin.

Miltään muulta kuin bändiltä itseltään Turisas2013 ei kuulosta, mutta varsinkin ensimmäiset kierrokset albumin parissa saavat nostelemaan kulmakarvoja. Muutamankaan kuuntelun jälkeen ei meinaa olla ihan varma, onko tämä hyvä vai huono asia. Lähtökohtaisesti Turisas on onnistunut luomaan jälleen nahkansa juuri sillä tavalla kuin bändiltä sopi odottaa, mutta tämän jälkeen alkaa lopullinen taistelu kuulijan tajunnassa: onko musiikki nyt eri tavalla yhtä hyvää kuin ennenkin, vai eivätkö muutokset osu sittenkään ihan omaan makuhermoon?

Sekä että. Ilahduttavinta Turisaan musiikissa on edelleen sen seikkailullisuus ja vallattomuus. Tuskin kukaan osaa täysin aavistaa, mitä levyllä tulee tapahtumaan, kun sen iskee soittimeen ensimmäistä kertaa. Toisin kuin parilla aiemmalla levyllä musiikki on syntynyt nyt ensin ja teemat sen ympärille vasta myöhemmin, minkä myötä kappaleiden varrella kuljetaan jyrkkiä polkuja aina suoraviivaisesta äijähevistä lähes musikaalimaisten numeroiden kautta suureellisiin nostatteluihin, joista ei puutu tarttuvuutta, tunnelmaa tai hulvattomuutta. Ainakaan aluksi.

Kahlitsemattomuuteensa nähden Turisas2013 on jotenkin käsittämättömän kaksijakoinen albumi. Jopa saman kappaleen sisällä voi huomata kuuntelevansa lähes viimeistellyintä ja massiivisinta Turisasta ikinä, kunnes jokin toinen osa luo lähes demomaisen vaikutelman. Albumi antaa itsestään ensivaikutelman pirstaleisena kokonaisuutena, josta jäävät mieleen muutamat riffit, naisen voihkinta, huuruiset juoppokuorot ja letkeät humppailut, jotka ovat kuitenkin vain pieniä yksityiskohtia kokonaisuudessa, joka kasvaa lähtökohtiinsa verrattuna varsin isoksi.

Lopulta kaikki tämä kasautuu selvästi tinkimättömäksi levyksi, joka on Turisaan rohkein irtiotto menneisyydestään, mutta samalla myös sen hajanaisin kokonaisuus. For Your Own Good, Piece by Piece, Run Bhang Eater ja We Ride Together nostattavat väkisinkin hymyn huulille ja levyn varrelle mahtuu monta kourallista mahtavia hetkiä, mutta levyn lopussa Turisas jättää ensimmäistä kertaa nälkäiseksi. Jotkin komeimmistakin sävellyksistä tuntuvat joko sovituksiltaan tai soundeiltaan vaillinaisilta kokemuksilta.

Olen varma, että Turisas2013 tulee edustamaan jälleen uudelle kuulijakunnalle ja osalle vanhoista faneista sitä kaikkien aikojen parasta Turisasta. Itse joudun jäämään ensimmäistä kertaa hieman sivustaseuraajaksi näissä karkeloissa.

Teksti: Aki Nuopponen Kuva: Stephanie Cabral

Lisää luettavaa