Basisti Erkka Alosen parempi hernekeitto

28.01.2011

Tarpeet:

1 prk Kotikokki-hernekeittoa
(tai vastaavaa merkkiä)
1/2 pussia perunalastuja
3 kpl Camping-makkaroita

”Ruokaa se on hernekeittokin”, totesi Napanderin istuva bassotaiteilija yhtyeen sanasepolle Martti Servolle. Saksofonia soittava solisti tallensi Erkan kokemukset matkustamisesta ja kokkaamisesta tuleville sukupolville.

Tee näin:

  1. Keitä hernekeitto kattilassa purkin ohjeiden mukaisesti.
  2. Pilko makkarat noin 1,5 sentin palasiksi, paista makkaranpalaset paistinpannulla runsaassa voissa.
  3. Kaada makkarat keittoon.
  4. Lisää seokseen puoli pussillista perunalastuja. Sipsit suurustavat keiton, sakeuttavat sitä ja tuovat keittoon tuhdin ja tunnistettavan maun.
  5. Hämmennä seosta niin kauan, että perunalastut ovat liuenneet
  6. Nauti keitto höyryävän kuumana.

Ruoan luonnehdinta Martti Servon kirjaamana:
”Tämän maistuvan arkiruoan kehitti Martti Servo & Napander -orkesterin basisti Erkka Alonen ollessaan perinteenkeruumatkalla Sammatissa. Sammatti on Elias Lönnrotin vanhaa kotiseutua. Erkka halusi tuolloin 2000-luvun ensivuosina aistia samoja tunnelmia, joita Kalevalan kirjaajalla oli ollut toistasataa vuotta aiemmin.
Erkka majoittui asumukseen, jossa oli kantovesi, ulkovessa ja puuhella. Vajan takana oli runsas lajitelma käytettyjä ruohonleikkureita. Vaikka tunnelma oli pitkälti 1800-lukulainen, halusi Erkka Alonen säilyttää joitakin moderneja mukavuuksia oleskelussaan. Nämä mukavuudet tulivat esiin ruoanlaitossa, joka perustui 1900-lukulaisen iskukuumentamisen ja tyhjiöpakkaamisen hyödyntämiseen. Näistä lähtökohdista kerrotaan Basisti Erkka Alosen paremman hernekeiton syntyneen.”

Megan tuomio:
”Näin sitä voi päivittää perinneruuat nykynuorisonkin makuun sopiviksi, ja vähällä vaivalla, jos vain kekseliäisyyttä löytyy. Perunalastut eli potato chipsit, kuten niitä suuressa maailmassa kutsutaan, liukenevat hyvin hernarin sekaan antaen annokselle tuhdin energianpitoisen lisän, mikä on etenkin pitkillä reissuilla ja karuissa oloissa selviytymisen kannalta ensiarvoisen tärkeää.
Sipsit laajentavat myös sopan maustamisvaihtoehtoja runsaasti, sillä tarjolla on nykyään jos vaikka minkämakuista lastua. mega_lowTestissä käytetty poimutettu sour cream & onion -perunalastu osoittautui ainakin hyväksi  valinnaksi, eikä keitto jäänyt kaipaamaan erillistä sipuli- ja kermalisää. Mielessä kannattaa pitää, että Camping-makkaraa saa myös juustoisena versiona, jos peruskäyrä alkaa olla maultaan liian tuttu.”

Heavy Cooking Club on Infernon oma ruokakerho, jota vetää lehden
sivuilla tutkiva kulinaristi Miika ”Mega” Kuusinen. Raskas musiikkimaku
vaatii raskaat ruoat!

Lisää luettavaa