Itsetuhoisuutta, moraalittomuutta ja vanhan koulun death metalia – ennakkokuuntelussa Worthless

02.11.2015

Worthless julkaisee Grim Catharsis -albuminsa Ranka Kustannuksen kautta 6. marraskuuta. Infernolla on kunnia tarjota tamperelaisbändin toinen pitkäsoitto kuunneltavaksi ennakkoon sen ilmestymiseen saakka.

Vanhakantaista death metalia runnovan yhtyeen laulaja-kitaristi Toni Pekkala ja basisti Ville Raittila käyvät soittimen alla raidat läpi. Klikkaa play-namiskaa ja lukaise biisikohtaiset kommentit.

1. Mental Hammer

Toni: – Kappaleesta löytyy sekä raskasta että nopeampaa osuutta, joissa kiteytyy hyvin bändin tyylisuunta. Mietimme kappaleen loppuosaan viulua värittämään slaavilaista melankoliaa, mutta päädyimme selloon löytäessämme soittajan sopivasti tuttavapiiristä. Kertosäe iskee tajuntaan henkisen vasaran voimin.

Ville: – Biisin tylysti kasvava alku ja tajuntaa takova mantra teki siitä valinnan levyn avauskappaleeksi. Aapo Romu toimitti sello-osuuden toivotuin tuloksin. Teksteissä tuijotetaan tietoisuuden metafyysiseen kuiluun, ja tämä tietoisuus seuraa mukana läpi elämän, kuilun tuijottaessa takaisin alituisen ahdistuksen alhona.

2. Commence the Sacrifice

Toni: – Yksi vanhimpia biisejä joka oli levällään pitkään. Peten aluille laittama kappale, joka näki monta eri versiota ennen kuin olimme lopputulokseen tyytyväisiä. Taisi myös olla ensimmäinen tekele johon aloimme miettiä vuorottelevia laulusovituksia. Levyn keskitempobiisejä.

Ville: – Tekstien punaisena lankana ihmisen henkisenä perustuksena ja luonnonlakina kytevä sokea olemisen pelko sekä sen myötä uskontojen ja ideologisten dogmien ote ihmisestä, identiteetin uhraaminen massoille, ja kaiken tämän seuraukset.

3. Altered States of Consciousness

Toni: – Levyn vanhin ja ehkä menevin biisi. Jyskyttää alusta loppuun eteenpäin kuin juna. Lyriikoissa liikutaan jälkeisissä oloissa, jonka myötä koetaan tajunnan muutostiloja ja kohdataan lopuksi oma poismeno.

Ville: – Kursailematta kulkeva ralli joka oli valmis liittyessäni bändiin. Otti hienosti paikkansa levyn kokonaisuudessa.

4. Mortal Pilgrimage

Toni: – Kappale sai alkunsa erään kosteahkon Kaurismäki-leffaillan päätteeksi Peten tarttuessa kitaraan näppäillen lohdutonta säveltä elokuvan innoittamana/lannistamana. Työstin seuraavan viikon ajan sävelkulun ympärille jatkoa ja se sovitettiin porukalla lopulliseen muotoonsa. Keskitempoinen biisi jossa mennään Bathoryn hengessä ja välillä pyrähdetään hieman. Sanoitukset kertovat tyhjyyden ja totaalisen turhuuden loputtomasta kehästä.

Ville: – Maallisen vaelluksen melankolia ja merkityksettömyyden tunne. Biisin poljennossa selkeitä sävyjä vuonojen suuntaan.

5. Anthropic Venom

Toni: – Jyräävä ja menevä biisi, joka saa niskan nykimään alusta asti.

Ville: – Hatunnostoa Tukholma-dödön suuntaan sekä Celtic Frostille ja Darkthronelle. Teksteissä teemoina ihmisyyden ja ihmisluonteen myrkyllinen raadollisuus, tauti ja kirous, jotka vaikuttavat koituvan ihmiskunnan kohtaloksi.

6. Ageless Grimness

Toni: – Levyn linjasta kaikkein poikkeavin biisi. Villen ensimmäisiä bändille tuomia biisejä. Kulkee mukavasti alusta loppuun ja omaa tarttuvan kertosäkeen.

Ville: – Kappale taisi syntyä vahvasti Bathoryn Under the Sign of the Black Markin merkeissä. Teemoina ihmisen iätön itsetuhoisuus, sitkeä moraalittomuus, ja kärsimyksen sekä kuoleman kautta käsitetty olemassaolo.

7. Perpetual Funerals

Toni: – Villen alkuaikoina tuoma biisi jossa mennään eikä meinata. Helvetinmoista paatosta, jossa ihmisen olemassaoloa ei juurikaan juhlita. Rankimpia ralleja levyltä.

Ville: – Vahvasta vitutuksesta ja maailmantuskasta kummunneet tekstit, joissa kirotaan kaoottista kohtuuttomuutta, kunniattomuutta ja päivittäistä paskasirkusta.

8. The Wanderer and His Shadow

Toni: – Levyn eeppisin ja lätyn päättävä kappale. Todella lohdutonta ja tunnelmaltaan raskasta menoa ruokittuna melankolisilla kitarakuvioilla. Kertosäe myös levyn mieleenpainuvimpia.

Ville: – Biisi joka syntyi puhdistavasti keskellä yötä, ilmeisesti tähtien ollessa oikeassa asennossa. Kappaleesta myös muodostui tavallaan levyn temaattinen konkluusio ja katarsis. Symbolisen yleismaailmalliset tekstit ajasta, kuolevaisuudesta ja ihmisen mitättömyydestä. Yksilön uhmasta ja hauraasta henkisestä sielunvaelluksesta kaiken katoavaisuuden keskellä.

Lisää luettavaa