Yliopistotutkimus väittää: folk metal -musiikki tulvii seksismiä ja rasismia

04.10.2015

Leeds Beckett -yliopistolla suoritettu tutkimus väittää folk metalin olevan paljon muutakin kuin pelkkää ”valkoisten eurooppalaismiesten larppausta”. Professori Karl Spracklenin julkaisema tutkimus nimittäin paljastaa folk metalin olevan täynnä viitteitä valkoisen rodun ylivertaisuuteen ja seksismiin, mikä ilmenee erityisesti folk metal -yhtyeiden lava-asusteissa sekä sanoituksissa.

– Folk metalin tärkein pointti on, että bändit ammentavat inspiraationsa vanhasta kansanmusiikista ja pakanamyyteistä, minkä tarkoitus on tehdä musiikista mahdollisimman nationalistista. Tarinat kertovat yleisesti maskuliinisesta sankaruudesta ja sotureiden urheudesta. Jotkut kuulijat pitävät tiettyjä bändejä epäaitoina ja ei-pakanallisina, koska heidän teksteissään esiintyy historiallisia epätarkkuuksia ja he laulavat englanniksi, mikä ei ole heidän äidinkielensä, Spracklen tykittää.

Tutkimuksessani löysin, että vaikka naiset nauttivat folk metalista samoissa määrin kuin miehetkin, ei ole epäilystäkään, etteikö folk metalin ydin olisi hallitsevan maskuliininen. Musiikkityylin kuvastama soturimyytti luo kuvan, jossa miehillä on ylivoimainen ote myös nykypäivän sosiaalisesta, kulttuurillisesta ja poliittisesta vallasta.

Folk metal -musiikin pakkomielteisyys soturihengestä ja kulttuurillisesta puhtaudesta ilmenee sanoitusten ja viikinkiasuihin pukeutuneiden muusikoiden myötä, eikä se osoita kuulumista multikulttuurilliseen ja maailmanlaajuiseen yhteisöön – muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Folk metal kertoo valkoiselle miehelle, kuinka olla valkoinen mies, ja osoittaa naisille ja etnisille vähemmistöille heidän paikkansa eurooppalaisessa yhteisössä, tutkija kertoo.

Folk metal -genren käynnistäjäksi Spracklen ilmoittaa englantilaisen Skycladin. Tutkimuksessaan Spracklen keskittyi tutkimaan viittä folk metal -yhtyettä, joista nostetaan erikseen esiin suomalainen Turisas sekä färsaarelainen Týr.

Pidemmän sepustuksen voit lukea Leeds Beckettin sivuilta.

Lisää luettavaa