Wunderbar! – Rammstein tarjoili Helsingissä hämmentävän hienon spektaakkelin

Rammstein – 27.5.2023, Olympiastadion, Helsinki

29.05.2023

Edellisestä Rammstein-keikastani oli jo jonkin verran aikaa, se nimittäin tapahtui vuoden 2016 Provinssissa. Oli siis korkea aika päivittää kokemus uusiksi. Viihdettä tulikin täydeltä laidalta ja sitten vielä vähän päälle.

Kokonaisuus oli näyttävä jo Provinssin festivaaliolosuhteissa, mutta nyt se oli stadionolosuhteissa koettuna jo häkellyttävissä mittaluokissa. Esimerkiksi Sonnen aikana nähty, joka puolella stadionia leimahdellut liekkitulitus oli lähes pelottava kokemus. Tuntui kuin olisi ollut keskellä sotatannerta. Ja kun laulaja Till Lindemann liekittää kosketinsoittaja Christian Lorenzia Mein Teilin aikana, niin mieleen nousee kysymys, että miten tuo on edes mahdollista tehdä turvallisesti. Niin hurjalta touhu näyttää.

Showelementit, kuten juuri kyseinen kosketinsoittajan kiduttaminen ja esimerkiksi kumiveneillä yleisön käsien päällä seilaaminen, ovat pysyneet samoina läpi vuosien, mutta kokoluokka vain kasvaa kasvamistaan. Rammstein-keikan esillepano on siis nykyisin omaa luokkaansa, mutta mikään määrä tulta ja muuta rekvisiittaa ei pelastaisi keikkaa, jos musiikkipuoli ei olisi kunnossa. Ja Rammsteinin kohdalla tästä asiasta ei tarvitse olla huolissaan.

Jo avausbiisi Rammlied aiheutti valtavia kylmiä väreitä, ja jatkossa Deutschlandin, Du Hastin ja Pussyn kaltaiset megajyrät viimeistelivät työn. Draamallisesti on myös hyvä idea esittää ensimmäisen encore-setin aloitusbiisit Ohne Dich ja Engel riisuttuina pianoversioina yleisömeren keskeltä olevalta niin sanotulta B-lavalta. Tuo hetki oli nytkin koskettava rauhoittumisen paikka kaiken visuaalisen ja äänellisen tykityksen keskellä.

Jos jotain toivomisen varaa jäi, niin itse olisin mielelläni kuullut viimeisimmän Zeit-levyn (2022) videobiisin, äärimmäisen tarttuvan Dicke Tittenin. Nettilähteiden mukaan sitä ei ole kuitenkaan vielä koskaan soitettu keikalla. Lindemannin ääni myös soi ehkä joissain kohti hieman alavireisesti, mutta nämä olivat kosmeettisia ongelmia muuten niin äärimmäisen lumoavan spektaakkelin äärellä.

Stadionilta poistuessa olo oli sekä onnellinen että hämmentynyt. Keikalta tiesi odottaa paljon, mutta silti se löi ällikälle kaikkia aisteja moukaroivalla vyörytyksellään. Ystäväni kirjoitti keikan jälkeen sosiaaliseen mediaan: ”Still, the best live act ever. Rammstein”. En tohdi olla eri mieltä.

Teksti: Toni Keränen, kuvat: Jussi Niemelä

Lisää luettavaa