Lord Belialin ura on ollut eräänlaisessa on–off-vaiheessa sitten vuoden 2008 The Black Cursen. Uuden Rapture-albumin synty ei tainnut olla helppo prosessi?
– Se oli itse asiassa aika helppo! kitaristi Niclas ”Pepa” Andersson yllättää.
– Jammailin kappaleita, lähetin demoja Nuclear War Now! -lafkalle ja he tarjosivat diiliä toiselle bändilleni Vassagolle. Micke [Mikael Backelin, rummut] ja minä äänitimme Vassagon levyn valmiiksi, ja mielestäni siitä tuli loistava. Sitten Thomas [Backelin, kitara ja laulu] toi väliaikaiselle treenikämpällemme omat soittokamansa ja biisi-ideansa Lord Belialle. Homma tuntui sen verran hyvältä, että hommasimme uuden treeniksen, jossa asiat lähtivät kulkemaan eteenpäin toden teolla.
Rapture kuulostaa perinteikkäältä Lord Belial -albumilta, siis vahvalta ja melodiselta. Mitkä fiilikset sinulla on levystä?
– Se tuntuu tuoreelta, uudelta alulta, Andersson toteaa.
– Jokaisella levyllämme on oma juttunsa. Enter the Moonlight Gate [1997] oli läpimurtomme, ja palasimme sen kappaleenkirjoitustyyliin. Teimme riffejä ja rumpujuttuja samaan malliin, vaikka olemmekin nyt kolmijäseninen bändi. Olimme aikoinaan verenhimoisia, ja sama fiilis löytyi Rapturea tehdessä.
Mitä voit kertoa levyn sanoituksista?
– Olemme tehneet aina kunniaa Belialille, ja niin sanoitukset kuin musiikki kuvastavat vakaumustamme. Rapturen konsepti on antikristuksen tuominen esiin musiikin ja sanoitusten välityksellä.
Peruitte vuonna 2016 kaikki keikkanne vedoten terveydellisiin syihin ja motivaation puutteeseen. Mikä on tilanne tänä päivänä?
– Emme ole vielä buukanneet keikkoja, mutta saamme tarjouksia viikoittain. Ehkä teemme jotain tänä kesänä. Odotamme albumin julkaisua ja katsomme tilannetta sitten uudestaan.
– Meillä on valmiina seitsemän uutta kappaletta ja kahdeksan työn alla, joten ehkä siirrymme pian studioon. Olemme jälleen nälkäisiä, ja se on ainoa asia, mikä merkitsee.
Lord Belial on vahva osa tunnettua ruotsalaista black metal -soundia. Arvostus myös näkyy.
– Olemme olleet mukana 30 vuotta ja nähneet monien bändien tulevan ja menevän. On imartelevaa, että muut soittavat covereita kappaleistamme! Saamme paljon palautetta tyypeiltä, jotka kysyvät, miten mikäkin riffi on soitettu, ja he haluavat näyttää meille omia riffejään.
Anderssonin mukaan ruotsalaisen metallin historiassa on yksi selvä ykkönen: Bathory. Rako Quorthon-vainaan hengentuotteen ja muiden välissä on selvä.
– Sitten tulee noin 20 bändiä, ja Lord Belial on arvostettu siinä sarjassa aika korkealle.
Kolmessa vuosikymmenessä on muuttunut paljon.
– Ennen kirjoittelimme kirjeitä undergroundissa ja tapasimme muita metallifaneja keikoilla. Kuuntelimme kasetille äänitettyjä levyjä ja sana kulki zinejen kautta. Nyt keskustelemme fanien kanssa paljon sähköpostilla, Facebookissa ja Instagramissa. Jokaisella on välitön pääsy kaikkeen, ja black metal on menettänyt siinä mielessä paljon mystiikkaansa.
Julkaistu Infernossa 5/2022.