Inferno valitsi vuoden 2023 kovimmat levyt – tässä ulkomaisten top 10

Ykköseksi nostettiin Dødheimsgard.

01.01.2024

Infernon kriitikkoraadin vuosiäänestyksen tulokset ovat selvillä. Äänestykseen osallistui 19 infernolaista ja listat kokosi Tero Lassila.

Ulkomaan listalla mainintoja annettiin peräti 63 eri levylle. Kärjen osalta kisa oli tiukka, mutta lopulta ykköseksi vain muutaman pisteen erolla kiilasi Dødheimsgard. Hyväksi kakkoseksi ylsi The Coffinshakers ja pronssille nousi Vomitory.

Alla ulkomaisten levyjen kärkikymmenikkö. Katso kotimaisten top 10 tästä. Kriitikoiden valinnoista voit keskustella Infernon Facebookissa.


10. (jaettu sija) Oro – Vid vägs ände
”Oron käsissä melankolia muovautuu eksistentialistisiksi tuntemuksiksi siitä, miten kaikki on lopulta merkityksetöntä, ja samalla silläkään ei ole väliä. Kyse on tuijotuksesta syvimpään pimeyteen, jonka odotuksen voi jo tuntea, mutta etäältä se tuntuu vielä kauneutena.”
– Toni Keränen, arvio Infernon numerossa 11/2023

10. (jaettu sija) Mephorash – Krystl-Ah
”Krystl-Ah tuo mustaan metalliin paljon uutta ja kiinnostavaa. Albumi ei ehkä miellytä suurta yleisöä, mutta palkitsee takuulla jalokiven lailla hohtavaan sydämeensä ennakkoluulottomasti sukeltavan kuulijan.”
– Joni Juutilainen, lue arvio.

8. Avenged Sevenfold – Life Is but a Dream

7. Autrest – Follow the Cold Path
”Follow the Cold Path on uskomattoman voimakas kuuntelukokemus, jonka aikana ei edes huomaa sulkeneensa silmiään ja huojuneensa musiikin tahdissa pitkiä aikoja. Puhdasta magiaa.”
– Niko Ikonen, lue arvio.

6. In Flames – Foregone
”Näin tehdään toimiva ja pitkään kestävä metallilevy.”
– Toni Keränen, lue arvio.

5. KK’s Priest – The Sinner Rides Again
”Kaiken vertailun kestäviä metalliveisuja, joilla soitetaan ja lauletaan ylivoimaisen hyvin.”
– Jaakko Silvast, lue arvio.

4. Katatonia – Sky Void of Stars
”Albumilta löytyy paljon suoraviivaisuuden ja progressiivisuuden rajamailla tasapainoilevia riffejä, suoraan iskeviä ja pohdiskelevampia kertosäkeitä sekä hetkiä, jotka todella nostattavat tunnelmia. Pikkuhiljaa levyn laulu- ja kitaramelodioita huomaa hyräilevänsä pitkin päivää, vaikkei niitä tungeta kappaleissa väkisin päin aisteja.”
– Aki Nuopponen, lue arvio.

3. Vomitory – All Heads Are Gonna Roll
”Oli kyse sitten keskitempoisesta vyöryttämisestä, tiukasta riffittelystä tai suoraviivaisesta paahdosta, kone tikkaa varsin mykistävillä kierroksilla. Lähes jokaiselle kappaleelle voi löytää selkeän identiteetin, omat huippukohtansa ja koukkunsa, joiden turvin kokonaisuus ei jää vain tasaiseksi massaksi.”
– Kari Koskinen, lue arvio.

2. The Coffinshakers – Graves, Release Your Dead
”Coffinshakers ei julkaise uutta materiaalia järin usein, mutta silloin kun julkaisee, tarjolle pistetään erinomaisia ja näkemyksellisiä biisejä.”
– Kari Koskinen, lue arvio.

1. Dødheimsgard – Black Medium Current
”Outo ja arvaamaton, mutta samaan aikaan läheinen ja tuttu. Tuntuu kuin Dødheimsgard olisi löytänyt itsestään jotain vuosia sitten kadonnutta ja olennaista.”
– Joni Juutilainen, lue arvio.

Lisää luettavaa