Sumuista, ikiaikaista ja naavoittuneen eleganttia tunnelmointia – arviossa Autrest

Julkaistu Infernossa 7/2023.

07.10.2023
AUTREST
Follow the Cold Path
NORTHERN SILENCE

Luonnosta inspiraationsa ammentavan brasilialaisen Autrestin debyyttilevy sisältää unenomaista ja riipivän surullista black metalia. Yksinäisenä sutena musiikkia säveltävä Matheus Vidor yhdistelee blackgazeä eeppisempään
keskitempo-bm:ään taitavasti ja huomionarvoisen sielukkaasti. Verrokkibändeinä voisi mainita esimerkiksi Cân Barddin, Saorin, Caladan Broodin ja Burzumin.

Blackgaze-mainintaa ei kannata pelästyä. Termi tarkoittaa tässä yhteydessä lähinnä tietynlaista toistavaa ja melankolista transsiriffittelyä, joka on tuttua Varg Vikernesin eeppisemmistä biiseistä. Autrest ei soita gaze-genrestä tuttua viiltelykamaa, vaan pikemminkin sumuista, ikiaikaista ja naavoittuneen eleganttia tunnelmointia. Vidor on kaapannut luonnonvoimat audiaaliseen muotokieleen.

Eihän Autrest mitään vanhaa Sepulturaa ole, mutta voi jeesus, miten väkevästi levy menee tunteisiin: aivan suoraan ihon alle. Follow the Cold Path on uskomattoman voimakas kuuntelukokemus, jonka aikana ei edes huomaa sulkeneensa silmiään ja huojuneensa musiikin tahdissa pitkiä aikoja. Puhdasta magiaa. Helposti vuoden kovimpia julkaisuja – ehkä jopa kovin.

Brazilian burzumik blackgaze elää ja voi hyvin. Io Pan!

Lisää luettavaa