Vakuuttava ja ryhdikäs askel tuntemattomaan – arviossa Dødheimsgard

Julkaistu Infernossa 4/2023.

22.05.2023
DØDHEIMSGARD
Black Medium Current
PEACEVILLE

Ensi vuonna kolmikymppisiään viettävä Dødheimsgard ei ole kaihtanut haasteita. Bändin kokeilullinen black metal on kiemurrellut polkuja, joiden seuraaminen on ollut takuulla hankalaa muusikoille itselleenkin. Jollain ihmeen tavalla ryhmä on kuitenkin päässyt urallaan näinkin pitkälle.

Melkoiseksi progressiiviseksi haahuiluksi jäänyt edellislevy A Umbra Omega (2015) oli itselleni pettymys. Siksi on ilahduttavaa huomata, että Dødheimsgard – tai DHG, kuinka vain – ottaa uusimmallaan jälleen askeleen tuntemattomaan, mutta tekee sen todella vakuuttavasti ja ennen kaikkea ryhdikkäästi.

Black Medium Current on kuin tiivistelmä bändin urasta. Siltä löytyy suoraa black metalia, omintakeista tunnelmanluontia, hämyprogea ja hetkittäin jopa vuosituhannen taitteen happohuuruisia kieroiluja. DHG ei kuitenkaan vello menneessä, vaan sen suunta on koko ajan eteenpäin ilman turhaa vilkuilua peruutuspeiliin.

Black Medium Current on odotettua hienompi albumi. Se on outo ja arvaamaton, mutta samaan aikaan läheinen ja tuttu. Tuntuu kuin Dødheimsgard olisi löytänyt itsestään jotain vuosia sitten kadonnutta ja olennaista.

Lisää luettavaa