Inferno valitsi vuoden 2023 kovimmat levyt – tässä kotimaisten kärkikymmenikkö

Ykköseksi nostettiin Tenhin Valkama.

01.01.2024

Infernon kriitikkoraadin vuosiäänestyksen tulokset ovat selvillä. Äänestykseen osallistui 19 infernolaista ja listat kokosi Tero Lassila.

Kotimaan listalla mainintoja annettiin peräti 47 eri levylle. Kiistattomaksi ykköseksi selvällä piste-erolla nousi Tenhin Valkama. Kakkoseksi nostettiin Hexvesselin Polar Veil ja vain kahden pisteen erolla kolmanneksi sijoittui Terveet Kädet -yhtyeen Kaikki kaikkia vastaan.

Alla kotimaisten levyjen kärkikymmenikkö. Katso ulkomaisten lista tästä. Kriitikoiden valinnoista voit keskustella Infernon Facebookissa.


10. Asphodelus – Sculpting from Time
”Haminalaislähtöinen, sittemmin helsinkiläistynyt yhtye tekee kakkoslevyllään sitä, mistä otsikko kertoo: kuvanveistoa ajasta. Tilavassa ja luomusti hengittävässä äänimaailmassa uivat kappaleet onnistuvat yhdistämään ysärin surumollimetallin parhaita puolia kauniisti.”
– Eetu Järvisalo, lue arvio.

9. Insomnium – Anno 1696
”Bändi on löytänyt jälleen uusia väkeviä tapoja ilmaista raskaita, syvältä luotaavia surusäveliä tunnuspiirteitään menettämättä.”
– Eetu Järvisalo, lue arvio.

8. Clandestine Blaze – Resacralize the Unknown
”Clandestine Blaze on kotimaisen black metalin ehdotonta kärkeä. Vaikka Mikko Aspan musiikki on monin tavoin tuttua ja lämpimän turvallista, näistä biiseistä löytää aina mielenkiintoisia uusia ja yllättäviä elementtejä. Välitön diy-henki sekä palava viha ja halveksunta ihmiskuntaa kohtaan ovat alati läsnä, eivätkä ne ainakaan vähennä autenttisuuden tunnetta.”
– Niko Ikonen, lue arvio.
(Levystä ei valitettavasti löydy virallista suoratoistoversiota)

6. (jaettu sija) Convocation – No Dawn For The Caliginous Night
”No Dawn for the Caliginous Nightilla vallitsee selittämätön pimeyden ilmapiiri. Harva musiikki kuulostaa oikeasti uhkaavalta, mutta Lauri Laaksosen sävelissä uhka pesii.”
– Matti Riekki, arvio Infernon numerossa 11/2023

6. (jaettu sija) Bjørkø – Heartrot
”Heartrot on maistuvan luonnonläheinen kattaus raskaampaa ja keveämpää ilmaisua, joka ei rajoita itseään.”
– Eetu Järvisalo, arvio Infernon numerossa 11/2023

5. VV – Neon Noir
”Valo on parhaimmillaan ässäluokan biisintekijä, ja on pelkästään hienoa, että mies on palannut markkinoille.”
– Matti Riekki, lue arvio.

4. Stam1na – X
”Käsillä on Stam1nan kymmenes levy ja laatu sen kuin pysyy – ellei jopa parane, vaikka se tuntuu vaikealta ajatukselta.”
– Toni Keränen, lue arvio.

3. Terveet kädet – Kaikki kaikkia vastaan
”Homman nimi on 16 biisiä 22 minuutissa ja veret nenästä.”
– Kari Koskinen, lue arvio.

2. Hexvessel – Polar Veil
”Hexvesselin uusin levy sisältää black metal -ekohippeilyä – tai ehkäpä Pohjolan karun talven palvontaa esoteeris-audiaalisin keinoin. Biisit on sävelletty halkovajassa vuoden 2022 talvella. Yksinäisyyden ja purevan pakkasen kuulee.”
– Niko Ikonen, lue arvio.

1. Tenhi – Valkama
”Valkaman genreajattelua pakeneva, akustisvoittoinen mutta soinniltaan rikas anti on niin valtavan kaunista ja vahvapunoksista, että sen äärellä meinaa aivan oikeasti pakahtua. Kylmät väreet ovat alati läsnä.”
– Matti Riekki, lue arvio.

Lisää luettavaa