Tragediassa on kauneutta ja vain tuhon kautta voi luoda uutta – arviossa Clandestine Blaze

Julkaistu Infernossa 10/2023.

01.01.2024
CLANDESTINE BLAZE
Resacralize the Unknown
NORTHERN HERITAGE

On se vain todettava joka kerta, että Clandestine Blaze on kotimaisen black metalin ehdotonta kärkeä. Vaikka Mikko Aspan musiikki on monin tavoin tuttua ja lämpimän turvallista, näistä biiseistä löytää aina mielenkiintoisia uusia ja yllättäviä elementtejä. Välitön diy-henki sekä palava viha ja halveksunta ihmiskuntaa kohtaan ovat alati läsnä, eivätkä ne ainakaan vähennä autenttisuuden tunnetta.

Resacralize the Unknownilla on kuultavissa klassisempaa heviä ja doomia, selkeitä Darkthrone-vaikutteita sekä kokeellisempaa ja modernimpaa meininkiä. Levyn päättävä Mass Graves of All Eternity kiteyttää levyn kantavat teemat täydellisesti: tragediassa on kauneutta ja vain tuhon kautta voi luoda uutta. Samankaltaisista ideoista on revitelty valtamediassakin juttuja paljon tänä vuonna. Puhutaan siis akselerationistisesta satanismista.

Aspa kirjoittaa filosofisia ja monitahoisia tekstejä, joihin kannattaa tutustua, jotta levyn kauneus ja kauheus avautuu kokonaisuudessaan. Elämme synkkiä aikoja, epäilemättä jonkinlaista Kali Yugan aikakautta, jossa Aspan kaltaiset kokonaisvaltaisen apokalyptiset rappiotaiteilijat kukoistavat kuin hulluruoho sodan runtelemalla auringonkukkapellolla.

Lisää luettavaa