Pohjolan karun talven palvontaa esoteeris-audiaalisin keinoin – arviossa Hexvessel

Julkaistu Infernossa 8/2023.

07.11.2023
HEXVESSEL
Polar Veil
SVART

Mat ”Kvohst” McNerneyn 1990-luvun puolivälissä käynnistynyt musiikillinen ura on poikkeuksellisen kirjava. Suomessa nykyään asuvan brittikonkarin muistettavimpia akteja ovat Code, Void, pikainen vierailu Dødheimsgardissa (Supervillain Outcast), Beastmilk ja Grave Pleasures sekä tietenkin Hexvessel. Projekteja ja bändejä yhdistää yksi asia: ne ovat uniikkeja ja eroavat kaikesta, mitä sillä hetkellä tapahtuu muualla.

Hexvesselin uusin levy sisältää black metal -ekohippeilyä – tai ehkäpä Pohjolan karun talven palvontaa esoteeris-audiaalisin keinoin. Biisit on sävelletty halkovajassa vuoden 2022 talvella. Yksinäisyyden ja purevan pakkasen kuulee. Levy soi jäisenkirkkaasti norsecore-riffien ja hempeämpien fiilistelyjen soljuessa nätisti lomittain.

Polar Veililtä löytyy sopivassa suhteessa kaikkea, mitä McNerney on koskaan tehnyt: black metalia, folkia, rituaalimusiikkia, savuista hippikamaa, doomia ja rockia. Satyricon, Emperor, Gorgoroth, Isengard… mitä näitä nyt onkaan? Levyllä vierailevat Chelsea Wolfen kanssa musisoiva monitaituri Ben Chisholm, Negative Plane -kitaristi Nameless Void ja Bølzerin Okoi rääkymässä taustalauluja.

Kyllähän tämä pääsi yllättämään edellisiin levyihin tottuneen. Erinomaista kamaa.

Lisää luettavaa