#84: Moonsorrow – Yhtye joka selvisi maailmanlopusta

23.02.2011
Miten käy maailmanlopun jälkeen?
Kuva: Pakanametalliryhmä Moonsorrow kuvasi edellisellä levyllään maailmanloppua ja auringon sammumista. Uusi Varjoina kuljemme kuolleiden maassa -albumi ottaa askeleen pidemmälle. Miten käy maailmanlopun jälkeen? Teksti: Lauri Ylitalo Kuva: Jarmo Katila Jos ingressissä mainitun kysymyksen esittää basisti-laulaja Ville Sorvalille ja kitaristi Mitja Harvilahdelle, ei kovinkaan hyvin. Varjoina kuljemme kuolleiden maassa levittää kuulijan eteen tarinan lopun jälkeisestä maailmasta. Sota on sammuttanut auringon, infrastruktuuri on tuhoutunut, ihminen palaa luonnon armoille. – Tarinoissa, joissa ei ole mitään toivoa, on jotain viehättävää. Että tahto vie muka läpi harmaan kiven, mutta sitten käy kuitenkin huonosti. Kaupunkioloissa kasvanut nykyihminen ei varmasti ole valmis tuollaiseen. Vaikka olisi miten vahvat selviytymisvaistot, taidot puuttuvat, sanoo Sorvali. Sinänsä dystopiakuvaus on popkulttuurin arkiaiheita, eikä suomalainen pakanametalliyhtye ole ensimmäinen aiheeseen tarttuja. Tieteiskirjallisuudessa post-apokalyptisistä maailmoista ovat kirjoittaneet useimmat merkittävät tekijät aina Frankestein-Shelleystä alkaen. Aldous Huxley–Ray Bradbury–George Orwell -kolmikko on nostettu maailmankirjallisuuden kaanoniin. Elokuvan keinoin aiheen kimppuun kävi 1920-luvulla Fritz Lang Metropoliksineen, myöhemmin lopun jälkeistä maailmaa on kuvattu niin Mad Max -sarjassa kuin Wall-E:n kaltaisissa Disney-animaatioissa. Viime vuosina on nähty elokuvasovitukset esimerkiksi Cormack McCarthyn Tiestä ja P.D. Jamesin Children of Menistä. Ville Sorvali toteaa, että aihepiirin trendikkyys avautui vasta levyn konseptin hahmottumisen jälkeen. Esimerkiksi Jim näyttää jatkuvana virtana maailmanloppua käsitteleviä dokumentteja, ja ilmiö on ottanut paikkansa kahvipöytäkeskusteluissa. – Ei 2000-luvun alussa puhuttu siitä, että mayojen kalenteri loppuu joulukuussa 2012. Jos se aiheuttaisi aitoa huolestuneisuutta, kymmenenkin vuotta olisi melko lyhyt aika varautua sellaiseen. Maailmanloppu on siis tulossa alle kahden vuoden päästä, ja siitä puhutaan nyt. Mitja: – Nämä ovat tietenkin mielenkiintoisia aikoja sen kannalta, mitä ihminen tekee maailmalle. Jos katsoo pelkästään hiilidioksidipäästöjen leikkaustavoitteita, kaikki se, mitä voitaisiin tehdä, kaatuu kuitenkin rahaan ja ahneuteen. Jonkinnäköinen maailmanloppu on saavutettu jo. Ville: – Ainakin henkisen maailman loppu on saavutettu jo ajat sitten. Lue koko juttu uudesta Infernosta!

Pakanametalliryhmä Moonsorrow kuvasi edellisellä levyllään maailmanloppua ja auringon sammumista. Uusi Varjoina kuljemme kuolleiden maassa -albumi ottaa askeleen pidemmälle. Miten käy maailmanlopun jälkeen?

Teksti: Lauri Ylitalo Kuva: Jarmo Katila

Jos ingressissä mainitun kysymyksen esittää basisti-laulaja Ville Sorvalille ja kitaristi Mitja Harvilahdelle, ei kovinkaan hyvin. Varjoina kuljemme kuolleiden maassa levittää kuulijan eteen tarinan lopun jälkeisestä maailmasta. Sota on sammuttanut auringon, infrastruktuuri on tuhoutunut, ihminen palaa luonnon armoille.

– Tarinoissa, joissa ei ole mitään toivoa, on jotain viehättävää. Että tahto vie muka läpi harmaan kiven, mutta sitten käy kuitenkin huonosti. Kaupunkioloissa kasvanut nykyihminen ei varmasti ole valmis tuollaiseen. Vaikka olisi miten vahvat selviytymisvaistot, taidot puuttuvat, sanoo Sorvali.

Sinänsä dystopiakuvaus on popkulttuurin arkiaiheita, eikä suomalainen pakanametalliyhtye ole ensimmäinen aiheeseen tarttuja.

Tieteiskirjallisuudessa post-apokalyptisistä maailmoista ovat kirjoittaneet useimmat merkittävät tekijät aina Frankestein-Shelleystä alkaen. Aldous Huxley–Ray Bradbury–George Orwell -kolmikko on nostettu maailmankirjallisuuden kaanoniin.

Elokuvan keinoin aiheen kimppuun kävi 1920-luvulla Fritz Lang Metropoliksineen, myöhemmin lopun jälkeistä maailmaa on kuvattu niin Mad Max -sarjassa kuin Wall-E:n kaltaisissa Disney-animaatioissa. Viime vuosina on nähty elokuvasovitukset esimerkiksi Cormack McCarthyn Tiestä ja P.D. Jamesin Children of Menistä.

Ville Sorvali toteaa, että aihepiirin trendikkyys avautui vasta levyn konseptin hahmottumisen jälkeen. Esimerkiksi Jim näyttää jatkuvana virtana maailmanloppua käsitteleviä dokumentteja, ja ilmiö on ottanut paikkansa kahvipöytäkeskusteluissa.

– Ei 2000-luvun alussa puhuttu siitä, että mayojen kalenteri loppuu joulukuussa 2012. Jos se aiheuttaisi aitoa huolestuneisuutta, kymmenenkin vuotta olisi melko lyhyt aika varautua sellaiseen. Maailmanloppu on siis tulossa alle kahden vuoden päästä, ja siitä puhutaan nyt.

Mitja: – Nämä ovat tietenkin mielenkiintoisia aikoja sen kannalta, mitä ihminen tekee maailmalle. Jos katsoo pelkästään hiilidioksidipäästöjen leikkaustavoitteita, kaikki se, mitä voitaisiin tehdä, kaatuu kuitenkin rahaan ja ahneuteen. Jonkinnäköinen maailmanloppu on saavutettu jo.

Ville: – Ainakin henkisen maailman loppu on saavutettu jo ajat sitten.

Lue koko juttu uudesta Infernosta!

Tarvitsemme suostumuksesi tarjotaksemme personoitua palvelua

Palvelu ja sen kolmannen osapuolen toimittajat (78 kappaletta) keräävät henkilötietoja (esim. IP-osoite tai laitetunniste) käyttäen evästeitä ja muita teknisiä keinoja tietojen tallentamiseen ja lukemiseen laitteellasi tarjotakseen sinulle tarkoituksenmukaisia mainoksia ja parhaan mahdollisen asiakaskokemuksen.

Palvelu ja sen kumppanit tarvitsevat suostumuksesi seuraaviin:

Tarkoitukset

Evästeet, laitteet tai vastaavat verkkotunnisteet (esimerkiksi kirjautumisperusteiset tunnisteet, satunnaisesti määritetyt tunnisteet, verkkopohjaiset tunnisteet) sekä muut tiedot (esimerkiksi selaimen tyyppi ja tiedot, kieli, näytön koko, tuetut tekniikat jne.) voidaan tallentaa laitteellesi tai lukea laitteellasi laitteen tunnistamiseksi joka kerta, kun se muodostaa yhteyden sovellukseen tai verkkosivustoon yhdessä tai useammassa tässä esitetyssä tarkoituksessa.

Mainonta ja sisältö voidaan yksilöidä profiilin perusteella. Toimintaasi tässä palvelussa voidaan käyttää sinua koskevan profiilin luomiseen tai parantamiseen yksilöityä mainontaa tai sisältöä varten. Mainosten ja sisällön tehokkuutta voidaan mitata. Raportit voidaan luoda oman ja muiden toiminnan perusteella.

Tiedot toiminnastasi tässä palvelussa, kuten vuorovaikutuksestasi mainosten tai sisällön kanssa, voivat olla erittäin hyödyllisiä tuotteiden ja palveluiden parantamiseksi ja uusien tuotteiden ja palveluiden rakentamiseksi käyttäjien vuorovaikutuksen, yleisön tyypin jne. perusteella. Tämä erityinen tarkoitus ei sisällä käyttäjäprofiilien ja tunnisteiden kehittämistä tai parantamista.

Erityisominaisuudet

Hyväksynnälläsi tarkkaa sijaintiasi (alle 500 metrin säteellä) voidaan käyttää tässä ilmoituksessa kuvattujen tarkoitusten tueksi.

Hyväksynnälläsi tiettyjä laitettasi koskevia ominaisuuksia saatetaan pyytää ja käyttää erottamaan se muista laitteista (kuten asennetut fontit tai laajennukset, näyttösi resoluutio) tässä ilmoituksessa kuvattujen tarkoitusten tueksi.

Hyväksymällä sallit tietojesi käsittelyn. Suostumuksesi koskee tätä palvelua, hyväksymättä jättäminen voi vaikuttaa asiakaskokemukseesi. Jotkut teknologiat saattavat perustella tietojen käsittelyä oikeutetulla edulla, voit vastustaa tätä tai muuttaa muita asetuksia klikkaamalla "Asetukset" linkkiä.

Tietosuoja