Matikka-metallikeitto

17.05.2013

Tarpeet
(2-4 hengelle)
– 500–800 g madetta (keiton
voi valmistaa myös muista
kaloista, mutta parhaaseen
lopputulokseen päästään
mateella)
– 10–15 kpl perunoita, koosta
riippuen
– reilun kokoinen sipuli
– 3–5 laakerinlehteä
– reilusti kokonaisia
maustepippureita
– runsaasti tilliä
– 2–5 keitettyä kananmunaa
– 0,5 l kulutusmaitoa
– 2–4 dl ruokakermaa
– kunnon kimpale voita
– suolaa maun mukaanKeiton kylkeen ruisleipää ja ruokajuomaksi hyvä valkoviini, vaalea olut tai kylmä maito. Suosittelen myös pakastinkylmää Koskenkorvaa snapseina pitkin ruokailua. Ruokajuoman määrä riippuu ruokailijan maksan polttokyvystä.

Matemaattinen räknäys kaupassa tai musiikissa tuottanee useimmille basisteille hankaluuksia. Hateformin Joni ”Jontte” Suodenjärvi osaa pompottaa instrumenttiaan, vaikka siinä onkin yksi kieli normaalia enemmän. Ehkä juuri siksi tämä turkulainen osaa myös ynnätä kasaan kalakeiton.

 

Tee näin:
1. Keitä nyljettyä madetta erikseen kymmenisen minuuttia ja säästä keitinliemi keittoa varten.
2. Perkaa ja paloittele kala pienen jäähtymisen jälkeen.
3. Lohko kuoritut perunat, pane kiehumaan kalan keitinliemeen ja lisää vettä tarvittaessa niin, että perunat peittyvät. Kuori ja hienonna sipuli ja  heitä pottujen kaveriksi kiehumaan. Lisää myös pippurit ja laakerinlehdet.
4. Survo keitetyt ja kuoritut munat haarukalla pieneksi.
5. Kun perunat ovat jokseenkin kypsiä, lisää joukkoon kala.
6. Kun kala on kypsää, lisää maito, kerma ja kananmunat.
7. Kun keitto on valmis, mausta se suolalla ja silppua joukkoon runsaasti tilliä sekä voi.

Jonten luonnehdinta:
”Made, tai matikkana tuttavallisemmin ainakin täällä Varsinais-Suomessa tunnettu vedenelävä, on karskista ulkonäöstään huolimatta mitä loistavin ruokakala. Tuo vesiemme Hjallis Harkimo näyttelee pääosaa reseptissäni, jonka vuoksi allekirjoittanut lopetti vuosien kalavapaan ruokavalion ja alkoi todella ymmärtää, kuinka hyvää ruokaa näistä erilaisista pyrstöllisistä vipeltäjistä oikeasti saa aikaiseksi. Vaikka resepti on alun perin appiukkoni käsialaa, haluan ehdottomasti omistaa kyseisen reseptin kitaristillemme Tomy Laistolle, joka ei voi vuosien totuttelun jälkeenkään sietää kalaa missään muodossa, ellei suklaamonneja lasketa. Iso kiitos appiukolleni reseptistä. Toivon, että edes yksi hevimetelihemmo kokee samanlaisen tajunnanräjäyttävän ahaa-elämyksen kuin minä maistaessani tätä mahtavaa einestä ensimmäistä kertaa.”

Megan tuomio:
”Nyljettävä, ei suomustettava made on kala, johon nykynuoriso tuskin uskaltaa koskea, elävänä tai lautasella. Se on kuitenkin mitä maukkain vanhan koulukunnan ruokakala, jonka käyttöä rajoittaa eniten hankalahko saatavuus. Kutuajan, tammi-maaliskuun ulkopuolella se ei tahdo tarttua pyydykseen edes Ruokotaipaleen kuuluisalla Matikka-Jaskalla. De Lirium’s Orderin S.M. NekroC esitteli Inferno #61:ssa vuonna 2008 makaaberin lohisopan, josta Jonten on perinteikkäämpi ja rasvaa säästelemättömämpi versio. Vaan siitähän se maku saadaan ruokaan kuin ruokaan. Pippureiden suhteen valitsisin mustan sijasta, tai ainakin rinnalle, sitruunapippuriin, joka ui kalanlihaan mitä parhaiten, samoin kuin kunnon jauhettu merisuola. Munan tunkeminen soppaan voi tulla monelle yllätyksenä, mutta Jonten tunteville tämäkin oivallus on hauska ja toimiva, eli eikun hei ja syömään!”

 

Heavy Cooking Club on Infernon oma ruokakerho, jota vetää lehden sivuilla tutkiva kulinaristi Miika “Mega” Kuusinen. Raskas musiikkimaku vaatii raskaat ruoat!

Lisää luettavaa