MNP – metalli, nopeus, pitsa – kokkausvuorossa The Hypothesis

Resepti julkaistu Infernossa 7/2016.

09.06.2017

Näin loppukesästä sitä alkaa olla kurkkua myöten täynnä grillissä kärytettyä makkaraa, lihaa ja kaalia, mutta pitsa alkaa taas maistua. The Hypothesis -yhtyeen Juuson mukaan nopeus ja rapeus ovat valttia niin musiikissa kuin ruuanlaitossakin.

Tarpeet  
POHJA
– vettä
– puolikas tuorehiiva tai vajaa pussillinen kuivahiivaa
– vehnäjauhoja
– suolaa
– sokeria
– oliivi- tai rypsiöljyä
TÄYTTEET
– 200 g paseerattua tomaattia
– 1–4 chiliä
– paketti pepperonia tai salamia
– purkki ananaspaloja
– puoli purkkia suolakurkkua
– 5–15 valkosipulinkynttä
– paketti mozzarellaa
– juustoa pitsan päälle

Tee näin:
1. Lämmitä mikrossa noin 1,5 dl vettä suurin piirtein kädenlämpöiseksi. Sekoita hiiva.
2. Lisää pari pyöräytystä öljyä, puolitoista teelusikallista suolaa ja vajaa teelusikallinen sokeria. Sekoittele kädellä ja lisää jauhoja niin kauan, että taikina irtoaa sormista. Lisää varman päälle vielä vähän jauhoja.
3. Anna taikinan hautua puoli tuntia rievun peittämänä.
4. Kaulitse taikina uunipellin muotoon. Mitä ohuempi, sitä ohkaisempi ja rapeampi pohjasta tulee.
5. Levitä paseeratut tomaatit kaulitulle pohjalle tasaisesti.
6. Pilko chilit, valkosipuli ja mozzarella haluamasi kokoisiksi paloiksi. Laita kaikki täytteet paitsi pepperonit, valkosipuli ja juusto pohjan päälle.
7. Peitä koko komeus pepperonilla ja sen jälkeen juustolla.
8. Paista uunissa (200 asteessa) noin 25 min ja heitä aivan lopussa pilkotut tai murskatut valkosipulit pitsan päälle. Lätty on valmis, kun pohja tuntuu leikatessa rapealta. Tulisuutta voi lisäillä oman maun mukaan chilillä tai vaikkapa Poppamiehen pöytäsooseilla!

Juuson luonnehdinta:
”Täydellisen makuharmonian aikoinaan löydettyäni tätä lättyä tulee parhaimpina viikkoina vedettyä naamariin noin kolme pellillistä. Rapean pitsan rouskuessa on viisas valinta tuottaa lisää mielihyvää esimerkiksi erittäin muodikkaaksi nousseella ipa-oluella ja hieroa chiliä ”vahingossa” silmään leikkisän masokistisuuden merkeissä.
Nopeus on pitserioissakin valttia, joten erittäin nopea heavy, jopa speedtyyppinen metalli, nopeuttaa luonnollisesti taikinan kohottamista ja edesauttaa metallimiehen raskaan raadannan palkitsemista täydellä mahalla täydellistä pitsaa! Bon appétit!”

Megan tuomio:
”On ihmisiä, joiden mielestä ananas ei kuulu pitsaan, ja suolakurkullakin on luultavasti vastustajansa. Itselleni kelpaa kaikki, mikä vain maistuu hyvälle, ja voin peukuttaa molempia aineksia varauksetta. Tosin on hyvä pitää mielessä, että maustekurkku ja suolakurkku ovat eri asioita – ensiksi mainittu maittaa paremmin meetvurstin kanssa ruisleivän päällä jälkimmäisen sopiessa paremmin ruuanlaittoon, kuten nyt vaikkapa pitsaan tai pataruokiin.
Rapeus pohjassa on tosiaankin valttia, jos ei sitten halua tehdä piirakkamallista ”Raisun männän korkuista” pitsaa. Tähän voi vaikuttaa esimerkiksi käyttämällä varsinaisia pitsajauhoja, jotka sisältävät muun muassa durumjauhoa, sekä paistamalla pelkkää pohjaa tovin ennen täyttämistä, vieläpä erityisellä pitsapellillä tai -kivellä. Satsaaminen kannattaa aina!”

Heavy Cooking Club on Infernon oma ruokakerho, jota vetää lehden sivuilla tutkiva kulinaristi Miika “Mega” Kuusinen. Raskas musiikkimaku vaatii raskaat ruoat!

Lisää luettavaa