Palautuseväs

27.09.2013

Tarpeet
Annokset 1–2 syömärille, valmistusaika noin kolme varttia.Tikkubataattiperunat
– puolikas bataatti (n. 250 g)
– 3 perunaa (n. 250 g)
– rypsiöljyä
– oliiviöljyä
– perunamaustetta tai suolaa
– paprikajauhettaGuacamole
– kypsä avokado
– puolikas pieni punasipuli
– 3/4 tuoreesta chilistä
(jalapeno tai punainen)
– yhden limen mehu
– puolikas ruukku korianteria
– pieni tomaatti
– suolaa
– mustapippuria

Chili-lime-korianteri-jauhelihapihvit
– 300 g naudan paistijauhelihaa
– puolikas pieni punasipuli
– 1/4 tuoreesta chilistä
– yhden limen mehu
– puolikas ruukku korianteria
– valkosipulinkynsi
– 1 rkl sweet chili -kastiketta
– suolaa
– mustapippuria

Leiviskän hoitaminen hyvin sekä Poisonblackissä, Maryssä että Brüssel Kaupallisessa vaatii kuusikielisen taitaja Antilta kovaa treeniä niin kämpillä kuin salillakin. Ja hyvät ruuat päälle.

Tee näin:
Tikkubataattiperunat:
1. Uuni päälle ja asteita reilut 225 Celsiusta. Huuhdo ja harjaa puolikas bataatti ja kolme perunaa. Kuoria ei tarvitse, mutta poista mahdollisesti löytyvät epäilyttävät ruvet.
2. Viipaloi bataatti ja perunat tikuiksi (noin sentti kertaa sentti). Laita kamat kulhoon ja lorauta tilkka rypsiöljyä sekä oliiviöljyä perään.
3. Mausta perunamausteella ja paprikajauheella. Sekoita voimalla, jotta mausteet tarttuvat ympäriinsä. Suolaisuus on kohdillaan, kun näpit maistuvat sekoittelun jälkeen pikkasen liian ärmeälle.
4. Levitä ainekset leivinpaperilla päällystetylle uunipellille tasaiseksi kerrokseksi. Paista ensin noin 15 minuuttia, kääntele tikut ympäri ja paista vielä 10-15 minuuttia.

Guacamole:
1. Halkaise avokado, poista kivi ja raaputa hedelmäliha kuppiin. Tee lihaan ristiviiltoja, jos sisus on kovemmanpuoleista.
2. Purista limenmehut perään ja lisää hyppysellinen suolaa sekä mustapippuria.
3. Survo seos haarukalla tasaisemmaksi. Sattumia saa jäädä, älä tee mitään vauvanruokaa!
4. Hienonna chili, korianteri, punasipuli sekä tomaatti joukkoon ja sekoita lusikalla. Siirrä jääkaappiin maustumaan hetkeksi.

Chili-lime-korianteri-jauhelihapihvit:
1. Laita jauheliha kulhoon ja purista limenmehut sekaan.
2. Hienonna punasipuli, chili ja korianteri sekä raasta valkosipuli hienoksi ja heitä kulhoon.
3. Lisää chilikastike ja mausta suolalla sekä mustapippurilla.
4. Sekoita ainekset käsin, kunnes massa on suurin piirtein tasaista. Muotoile massasta 2–3 palloa ja litistä ne pihvin muotoon.
5. Paista pihvit öljyssä kohtuukuumalla pannulla 3-4 minuuttia per puoli.

Juomaksi kylkeen pyhä kolmiyhteys eli olut, maito ja vesi. Perunoille kuorrutteeksi sriracha- tai barbeque-kastiketta. Jos guacamole ei muka uppoa kokonaan, syö loput myöhemmin paistetun kanan kyljessä tai pastan seassa.

Antin oma luonnehdinta:
”Juniorisarjasta ikämiesluokkaa kohti siirryttäessä hikipitoista ruumiinkulttuuria suorittavan ruokaympyrä on syytä pitää kunnossa; eipä ne kielet muuten soi tai pakaralihakset kasva. Tästä annoksesta lähtee sopivassa suhteessa energiaa ja tarpeellisia ravintoaineita pommitetun temppelin palautumiseen, oli takana soitannolliset iltamat taikka levytankotreenit. Tuoreet raaka-aineet takaavat huomattavasti herkullisemman ja rehevämmän aterian kuin valmismuonaosaston vastaavat tuotteet. ”

Megan tuomio:
“Einesmoskaan itsensä totuttaneet eivät tiedä mitä menettävät, kun eivät käytä kunnollisia ja tuoreita raaka-aineita. Sen minkä valmistumisajassa häviää, maussa taas ehdottomasti voittaa, eikä lompakkokaan välttämättä ohene yhtään sen enempää. Tästä kolmiosainen ja yksinkertaisuudestaan huolimatta erittäin maukas ja helposti valmistuva palautuseväs on mitä mainioin esimerkki. Vaikka niin tikkubataattiperunat kuin itse pihvitkin ovat jo sellaisenaan maistuvia, komeuden kruununa toimii ehdottomasti itse tehty guacamole. Siitä löytyy miellyttävää kirpeyttä ja raikkautta vastapainoksi tuhdimmalta puolelta makunsa ammentavalle kaksikolle. Kotimaisia juureksia suosivat voivat vaihtaa bataatin porkkanaan, miksei jopa lanttuunkin.”

 

Heavy Cooking Club on Infernon oma ruokakerho, jota vetää lehden sivuilla tutkiva kulinaristi Miika “Mega” Kuusinen. Raskas musiikkimaku vaatii raskaat ruoat!

Lisää luettavaa