Ribs from Hell

10.06.2015

Lihansa ja metallinsa tunteville ei pitäisi tulla minkään sortin yllätyksenä, että melodisuutta ja kipakkuutta onnistuneesti yhdistävä Mors Subita tykkää festaroida ja grillata kuollutta eläintä. Molemmissa taitolajeissa kunnostautuu etenkin yhtyeen basisti Mika Junttila.

Tarpeet
Ribsit
– 3 kpl porsaanribsejä
– Sweet Baby Ray -grillikastiketta (Honey Chipotle)
– n. 2 l vettä
– 2–3 lihaliemikuutiota
– 1 dl soijakastiketta
– n. 10 kpl laakerinlehtiä
– 15–20 mustapippuria kokonaisena
– 1 rkl fariinisokeria

Paholaisen hillo
– 6 tomaattia
– purkki tomaattimurskaa
– 4 punaista habaneroa
– 3 punaista paprikaa
– 2 isoa sipulia
– 5 kynttä valkosipulia
– 3 punaista chilinpalkoa
– 1–2 rkl etikkaa
– 1,5–2 dl hillosokeria
– suolaa
– pippuria

Tee näin:
1. Kaada vesi kattilaan. Lisää loput aineet, kun vesi kiehuu. Kaada kuutioiden liuettua liemi laakeaan vuokaan ribsien päälle niin, että lihat peittyvät.
2. Keitä ribsejä noin 180-asteisessa uunissa pari kolme tuntia, kunnes liha on niin kypsää, että se miltei irtoaa luista.
3. Lihojen keittyessä soseuta tomaatit, pilko paprikat, habanerot, chilit, sipulit sekä valkosipulit ja kippaa koko setti kattilaan. Vihanneksia ei tarvitse pilkkoa liian pieniksi, sillä ne soseutetaan lopussa. Kaada vielä päälle tomaattimurska.
4. Keitä miedolla lämmöllä 30–45 minuuttia, kunnes vihannekset ovat tarpeeksi pehmeitä soseutukseen. Varo polttamasta pohjaan, sillä silloin lopputulos maistuu erittäin pahalta!
5. Soseuta setti kuumana, lisää joukkoon hillosokeri sekä etikka ja sekoita. Huomioi, että makeus korostuu vasta kastikkeen kunnolla jäähtyessä. Lisää joukkoon teelusikallinen suolaa ja toinen mustapippuria. Jäähdytä.
6. Lämmitä grilli. Ribsit vaativat loppusilaukseksi pienen hiilloksen pintaan. Ota ribsit uunista ja pois liemestä. Sivele kummaltakin puolelta Sweet Baby Ray -grillikastikkeella ja käytä grillissä pienellä avotulella noin kaksi minuuttia per puoli.
7. Tarjoa jengille vihreän salaatin kera. Myös perunat missä tahansa muodossa toimivat, vaikka allekirjoittanut ei käytäkään. Jälkiruoaksi kahveista jalointa, yhdellä tähdellä tietty.

Mikan luonnehdinta:
”Kesään kuuluu luonnollisesti grillaaminen ja sitä myötä ribsit. Helppotekoinen ruoka, mutta vaatii aikaa ja keskittymistä. Tämä on tosin helppoa, koska grilliruoka on parhaimmillaan hyvässä jengissä nautittuna, ja mikä sen parempaa kuin nauttia tärpättiä porukalla lihaa pyöritellessä. Henkilökohtainen suosikki, paholaisen hillo, menee niin häihin kuin hautajaisiinkin. Kylmä, makeahko ja tulinen kastike istuu lihalle, kalalle, kanalle ja oikeastaan kaikkeen, jos ylipäätään diggailee tulista ruokaa. Kannattaa testata myös pitsan päällä. Tätä tulee kulutettua liiaksi aina, kun sitä vaivautuu tekemään.”

Megan tuomio:
”Nyt ollaan oikeastaan nykyaikaisen grillauksen ytimessä. Oppi on otettu pitkälti grillauksen supervallasta Amerikasta. Kaukana ovatkin ajat, jolloin tyydyttiin pelkkään kyrsän ja valmiiksi marinoitujen kyljysten lämmittämiseen avotulella. Härmässäkin on opittu käyttämään myös muita ruhonosia ja suorittamaan esivalmistelut parhaaseen lopputulokseen pääsemiseksi itse.
Vaikka ribsien valmisteluun kuluu aikaa, varsinainen vaiva on varsin vähäinen ja lopputuloksen kannalta ehdottomasti sen väärti, aivan kuten viime vuosien hitin, nyhtöpossunkin kanssa. Todella DIY-henkinen barbeque saataisiin aikaiseksi tekemällä vielä grillikastikekin itse, esimerkiksi kolapohjaisena, mutta valmiita soossejakaan ei voi haukkua ja valinnanvaraahan löytyy vaikka kuinka.
Lihan imeskely irti luista ja niiden olan yli nakkelu on kerrassaan maistuvaa ja miehekästä puuhaa, joten ny rillataan!”

Heavy Cooking Club on Infernon oma ruokakerho, jota vetää lehden sivuilla tutkiva kulinaristi Miika “Mega” Kuusinen. Raskas musiikkimaku vaatii raskaat ruoat!

Lisää luettavaa