The adversary of emptiness – kokkausvuorossa Demilich

Resepti julkaistu Infernossa 7/2017.

03.05.2019

Demilichin laulaja-kitaristin Antti Bomanin hunajainen ääni ja leppoisa luonne eivät ole peräisin kaupan valmiiksi marinoidusta kanasta, vaan aivan muista tuonpuoleisista lähteistä.

Tarpeet
– 4 kanan rintapalaa luineen – tai yhtä monta koipireittä (ei hirveän pieniä, jotteivät uppoa liemeen kokonaan)
– 4 dl täysjyväriisiä kuivana 35 minuutin keittoajalla

Marinadi:
– inkivääriä vähintään kahden sokeripalan verran
– 3 isoa valkosipulinkynttä
– chilipalkoja reilusti oman maun mukaan
– 1–1,5 dl extra virgin -oliiviöljyä
– 500 g rasvaista turkkilaista jogurttia
– 1 rkl kalakastiketta
– 1 rkl suolaa
– 1–2 tl palmusokeria
– 2 tl juustokuminaa
– 1 rkl currya
– 1 lime
– mustapippuria

Tee näin:
1. Sekoita inkivääri, valkosipulit, chilit (poista siemenet niin halutessasi) ja oliiviöljy sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi.
2. Lisää massaan jogurtti, kalakastike, loput mausteet sekä limen raastettu kuori mehuineen ja sekoita hyvin lusikalla. Maista seosta ja tuunaa, jos tunnet tarvetta.
3. Laita kanat valmistuneeseen marinadiin vähintään kahdeksi tunniksi. Nappaa odotellessa pari hyvää ipaa.
4. Kaada kanat marinadeineen laakeaan vuokaan ja heivaa komeus 175-asteiseen uuniin.
5. Kanojen kypsyessä keitä riisit suolalla (1 tl) maustetussa vedessä (8 dl) – eli käytä vähemmän sekä suolaa ja vettä kuin ohjeessa. Poista kattila levyltä, kun vesi on imeytynyt riiseihin lähes kokonaan.
6. Kypsennä kanoja noin 45 minuuttia, mutta varo, etteivät ne mene liian kuiviksi! Kaavi välissä syrjään kanojen pintamarinadi jottei se pala ja jotta kanan nahka saisi väriä. Lopuksi paahda vielä hetki 250 asteessa.
7. Ota kanat leikkuulaudalle ja sekoita riisi vuoassa olevaan kypsyneeseen marinadiin. Pilko kanat paloiksi ja heitä mahdollisine luineen riisin päälle. Paahda vielä kanaan ja riisiin hetki pintaa 250 asteessa, mutta älä kuivata!
8. Lisää annoksen päälle tuoretta korianteria, jos nappaa. Syö. Nauti. Elä. Ja nappaa samalla pari hyvää ipaa.

Antin luonnehdinta:
”Tyhjyyden vihollinen, muttei vedä raikkaana ja olevinaan-aasialaisena megaähkyyn edes Megaa. Riittoisa kuin Fairy, mutta helvetin paljon paremman makuinen.”

Megan tuomio:
”Kana on lähtökohtaisesti melko mauton ja tylsäkin raaka-aine, vaikka sitä suositaan nykyisin näennäisen keveytensä ja terveellisyytensä vuoksi punaisen lihan asemasta. Kun kaupan valmiiksi marinoidut tai maustetut tuotteet (joita on laiskan tai osaamattoman onneksi tarjolla ihan mukavasti) alkavat tökkiä eikä aina viitsisi lotrata kerman kanssa, on aika ottaa jogurtti apuun. Siitä saa mukavanpehmeän, lihaan kuin lihaan tunkeutuvan aromin, jota voi ryydittää lukuisin eri keinoin. Antin luoma itämainen vivahde on samanaikaisesti kirpeä, napakka ja raikas siivittämään kana herkulliseen lentoon lautaselta kohti ääntä. Rapsakkuutta rakastavien on syytä käyttää uunistaan mahdollisesti löytyvää grillivastusta pinnan luomiseen kypsennyksen loppuvaiheessa.”

Heavy Cooking Club on Infernon oma ruokakerho, jota vetää lehden sivuilla tutkiva kulinaristi Miika “Mega” Kuusinen. Raskas musiikkimaku vaatii raskaat ruoat!

Lisää luettavaa