Unelmavävyn Lurk & Turf

20.06.2014

HCC-palstan perimmäisenä tarkoituksena ei ole esitellä gourmet-ruokia, mutta pannassa ne eivät silti ole. Rumankaunista ja painavaa sludgen ja doomin sekoitusta jauhavan Lurkin kitaristista Artusta paljastuu keittiössä kenties hieman yllättäenkin melkoinen kulinaristi ja anoppien hurmaaja.

Tee näin:
Punajuuripyree:
Pilko punajuuret uuninkestävään astiaan ja lisää sekaan runsaasti oliiviöljyä sekä balsamicoa (tai viinietikkaa), yksi murskattu valkosipulinkynsi per punajuuri, suolaa, pippuria ja hyppysellinen ruokasokeria. Anna muhia parissasadassa asteessa peitettyinä 45–60 minuuttia, kunnes punajuuret ovat sopivan pehmeitä. Kiehauta desi kermaa per kaksi punajuurta ja survo kaikki yleiskoneella pyreeksi.

Pihvit:
Hae lihatiskiltä entrecote-pihvit, yksi per syöjä on sopiva annostus. Marinadiksi valkosipulia, timjamia, rosmariinia, oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Sekoitellaan huolella kulhossa ja käristetään kuumalla pannulla (mielellään parilalla) noin 1,5 minuuttia per puoli. Laita pihvit tämän jälkeen folioon tekeytymään noin kymmeneksi minuutiksi. Asemoi ne vaikkapa hellan viereen lämmön takaamiseksi.

Piparjuurimaustevoi:
Raasta sopiva mötkylä piparjuurta, aseta pannulle kissanpäänkokoinen pala voita ja sekoita raastettu piparjuuri sulaan rasvaan. Jäähdytä jääkaapissa hetki, minkä jälkeen kääri seos kelmuun, kelmu taas folioon ja asettele patukka pakastimeen muuntumaan takaisin voiformaattiin.

Tiikeriravunpyrstöt:
Pakasteravuista kannattaa poistaa hieman nestettä vaikka talouspaperilla. Ravuille marinadiksi limenmehu, raastettua inkivääriä ja valkosipulia sekä sopivasti chiliä. Chilin määrään kannattaa suhteuttaa muidenkin ainesten annostelu. Kunnon luraus kalakastiketta ja öljyä, mukaan vielä korianteria, pippuria sekä ruokosokeria. Riisiviinietikka sopii myöskin. Tämä komeus sitten pannulle noin kolmeksi minuutiksi, liikaa nestettä välttäen. Tarkoitus on paistaa, ei keittää.

Raitasoosi:
Aloita soosin teko ottamalla 250g ”juhamietojogurttia”, johon raastetaan yhden limen kuori ja lisätään samaisen möllykän mehu. Mukaan pieni valkosipulinkynsi raastettuna ja kimppu pilkottua korianteria. Mustapippuria myllystä, suolaa sekä miehen annos ruokosokeria, avot!

Leipä:
Hampurilaista varten kaupan tuorehyllystä ciabatta-leipä. Alusta sopivat palaset mustapippurilla ja öljyllä. Heitä leivät parilalle pihvien jälkeen käristymään.

Hampurilainen:
Aseta kevyesti kärtsätty leipä lautaselle, päälle muutama kunnon siivu punasipulia sekä rucolaa. Laske tälle pedille pihvi, jonka päälle huomattavalla tyylitajulla maustevoi, punajuuripyree sekä raitasoosi. Lisää rucolaa sekä toinen leivänpuolikas, ja lopputuloksen pitäisi muistuttaa erehdyttävästi hampurilaista! Asettele cocktailtikkuihin muutama ravunpyrstö, jotka pystytetään teokseen. Tikkuja ei kannata syödä.

Ruokajuomaksi ehdottomasti raikas mutta mehevä Pinot Noir. Valmistusprosessin aikana käyvät kaikki nesteet.

Artun oma luonnehdinta:
”Surf & Turf -ruoka sisältää ajatuksen merenelävien ja liharuuan yhdistämisestä samaan annokseen, joka sopii etiketinvastaisuudessaan mainiosti Lurkin filosofiaan. Lurk & Turf on yhdistelmä eri resepteistä ja vaikutteista lopputuloksen ollessa jotain uutta, tässä tapauksessa siis katkarapu-entrecote-hampurilainen itämaisilla vivahteilla. Kokeilu kaikessa on vain suotavaa ja siihen kannustetaan. Resepti on muunnelma rucolasalaatista, johon on ollut tapana laittaa rucolan lisäksi uunissa tehtyjä punajuuria, jogurttikastiketta, mausteita sekä yrittimarinoitua hyvää naudanlihaa, esimerkiksi sisäfileetä. Tästä tulee annoksen turf-osio, ja surfin muodostavat perinteisen itämaisesti marinoidut tiikeriravunpyrstöt ja raikas raitakastike. Sämpylä on napattu mukaan muodostamaan kokonaisuudesta hampurilaistyyppinen lopputulos.”

Megan tuomio:
”Kun tällaisiakin burgerireseptejä on olemassa, miksi ihmeessä jonottaa syömään kämäistä amerikanihmettä eli naudanlihapihvillä täytettyä lättänää vehnähöttöpullaa? Artun ruokakombossa aletaan olla lähellä fine dining -käsitettä. Nälkä tosin lähtee lähes takuuvarmasti, ruokailijan koosta riippumatta, ja ainekset ovat kuitenkin mukavan yksinkertaisia, jopa maanläheisiä. Vaikka ainesosia on useita, ne täydentävät toisiaan mainiosti, eikä mikään jyrää toista alleen. Etenkin punajuuripyree on mainio, uusi ja raikas tuttavuus. Kaikki vaiva Lurk & Turfin eteen kannattaa, vaikkei anoppia tai appiukkoa olisikaan hurmattavana.”

 

Heavy Cooking Club on Infernon oma ruokakerho, jota vetää lehden sivuilla tutkiva kulinaristi Miika “Mega” Kuusinen. Raskas musiikkimaku vaatii raskaat ruoat!

Lisää luettavaa