”Black metal on täysin kahtiajakautunut genre” – haastattelussa Horna

Suomalaisen black metalin kivijalkoihin kuuluvan Hornan taival on kestänyt kolme vuosikymmentä. Vastoin yleisiä urakulkuja yhtye tuntuu olevan kovemmassa iskussa kuin koskaan.

24.12.2024

Lappeenrantalaislähtöisen Hornan kahdestoista kokopitkä Nyx – Hymnejä yölle on osoittautumassa melkoiseksi menestykseksi. Yhtyeen kurssi on toki ollut jo pidemmän aikaa tasaisen nousujohteinen, mutta Nyx vaikuttaa ottaneen etenkin musiikillisesti reilun askeleen eteenpäin. 

Tämä on huomattu myös ostavan yleisön keskuudessa, sillä levy nousi ilmestyessään Suomen virallisen fyysisten albumien listan kakkossijalle. Vaikka Suomi tunnetaan metallimaana, näin korkea sijoitus on puhtaalle black metal -albumille poikkeuksellinen saavutus. 

Uutuus tuntuu herättäneen mielenkiintoa myös sellaisten ihmisten keskuudessa, jotka eivät ole Hornasta aiemmin liiemmin välittäneet. Kitaristi-biisinkirjoittaja Shatraug kuitenkin sanelee, ettei ole hoksannut moista. 

– Ei sellaista itse huomaa, kun ei tule aktiivisesti etsittyä arvosteluja saati tarkkailtua, miten palaute virtaa. Ehkä se, että Horna viettää 30-vuotisjuhliaan, on herättänyt yleisesti ottaen enemmän mielenkiintoa, mene ja tiedä. 

Nyxin kappaleet on jaettu viiteen hymniin sekä ”bonusbiisiin” eli bändin entisen basistin Hex Inferin akustiseen sovitukseen pienen klassikkokappaleen asemaan nousseesta Kuolevasta lupauksesta. 

Roomalaisin numeroin listatut hymnit käsittelevät levyn nimen mukaista teemaa. Kuvailevatko ne konkreettista vai kuvaannollista yötä? 

– Sekä että. Sanoitukset ovat yksi yhtenäinen teos, joka pohjautuu runoilija Novalisin Hymnen an die Nacht -runoelmaan [1800]. Se kietoo yön ja ihmisen uskonnollisen hartaaseen joskin hyvin yksipuoliseen rakkauteen, jolle ihminen ei saa vastakaikua muuten kuin elämän lopun koittaessa, kun ihminen on viimeinkin yhtä yön kanssa. Jokainen levyn luku kertoo tästä tunteenpalosta edeten kohti vääjäämätöntä kohtaloamme. 

Hornan sanoitukset ovat olleet kautta linjan huomattavan hyviä ja omalaatuisia. Lukuisista bändiprojekteistaan tuttu Shatraug on osoittanut kynänsä terävyyden myös englanninkielisissä teksteissä.

Hornan alkuvuosien jumalanpilkka yhdistettynä Tolkien-teemoihin on saanut sittemmin monenlaisia sävyjä, mutta sanoitusten keskiössä on pysynyt bändin pääasiallisen sanoittajan vahva visio black metalista.

Tekstit ovat näennäisen ajattomia, ajoittain jopa runollisia, ja niitä on hankala sitoa erityisesti moderniin länsimaiseen maailmaan. Koetko kuitenkin, että ympäröivä todellisuus ja sen tapahtumat vaikuttavat jollain tavalla kirjoittamiisi sanoituksiin?

– Mikä tahansa inspiroi, kyllä. Maailman tuoreimmat tapahtumat sen sijaan eivät juurikaan kiinnosta. Kaikkea paisutellaan ja pieninkin tragedia tuodaan julki kirkkaammassa valossa kuin on tarpeen.

Luomuksia jakamassa

Kuoleva lupaus ilmestyi aluperäisessä muodossaan vuoden 2005 Envaatnags Eflos Solf Esgantaavne -kokopitkällä ja on sittemmin kulkenut yhtyeen keikkasetissä hienosti päivitettynä sovituksena.

Mistä ajatus akustisen version julkaisemisesta juuri tämän levyn päätöksenä lähti?

– Kun Hex Inferi toimitti versionsa, se valitsi käytännössä itse itsensä lopetukseksi. Se muistuttaa siitä, että merkittävimmät lupaukset kuolevat vasta vannojansa mukana.

Horna on ollut kautta uransa todella tuottelias ryhmä. Kahdentoista studioalbumin ohesta löytyy melkoinen kasa ep:itä, livealbumeja ja erityisesti split-levyjä, joita on ilmestynyt tasan 20 kappaletta. Niistä viimeisin, itävaltalaisen Obscure Anachronismin kanssa kasattu 12-tuumainen, ilmestyi aiemmin tänä vuonna.

Esimerkiksi Behexenin ja Mustan Surman kanssa tehdyt splitit arvostetaan bändin tuotannossa korkealle. Jos saisit valita yhden bändin, niin kenen kanssa haluaisit jakaa levyn?

– Noita tuli tehtyä aiempina vuosina ilman sen kummempia mietintöjä. Nykyään splitin tekeminen ja julkaisu vaatii muutakin, eli suuremman yhteyden ja/tai konseptin, joka inspiroi jakamaan luomuksen, Shatraug sanoo.

– Splittiä jonkun tietyn artistin kanssa ei ole tällä hetkellä mielessä, mutta sitäkin mielenkiintoisempaa olisi tehdä kollaboraatiota eri genrejä yhdistellen. Vuosia sitten oli esimerkiksi suunnitteilla Hornan ja Karjalan Sissien yhteisjulkaisu, joka kuitenkin jäi, kun viimeksi mainittu lopetti toimintansa.

Sosiaalinen media


Hornan ainoan alkuperäisjäsenen Shatraugin aloittaessa bänditoimintaa ajatus internetistä musiikinjakokanavana oli vielä tuntematon. Yhtye polkaisi uransa käyntiin ajalle ominaiseen tapaan julkaisemalla c-kasettidemoja, jotka kulminoituivat lopulta vuoden 1998 Haudankylmyyden mailla -esikoislevyyn.

Vuonna 2005 syntynyt Youtube ja sitä seuranneet suoratoistopalvelut ovat vieneet bändin nimeä hurjasti eteenpäin, vaikka yhtyeen musiikin pääpaino on ollut fyysisissä julkaisuissa. Levyjä on myyty merkittävä määrä ympäri maailmaa, mutta Hornan tinkimättömyys ja omaehtoisuus ovat pitäneet yhtyeen undergroundissa.

Sosiaalinen media ja sen merkitys musiikkibisneksessä on oma lukunsa. Horna sai aiheesta osansa pari vuotta sitten, kun bändin Facebook-profiili varastettiin ja ”uuden omistajan” julkaisuspämmi koostui lähinnä eroottissävytteisestä kuvastosta.

Profiili on sittemmin poistettu ja yhtye perustanut Facebookiin uuden Horna-sivuston, joka kulkee takuuvarmasti muusikoiden omissa käsissä.

Minkälainen suhde teillä on sosiaaliseen mediaan noin ylipäätään? Onko kyseessä ”pakollinen paha” vai koetteko somen tärkeäksi välineeksi?

– Itseäni aihe ei kiinnosta juuri lainkaan. Some onkin delegoitu pois käsistäni ja laulaja Spellgoth hoitaa sen tontin asiallisesti.

Kahtiajakautunut genre

Shadowedina vuonna 1993 aloittanut yhtye nimettiin Hornaksi vuotta myöhemmin. Bändi ilmestyi kartalle mainioon aikaan, sillä black metal velloi maailmanlaajuisesti kenties kaikkein luovimmillaan eikä mustaa metallia täysin suomeksi esittäviä yhtyeitä vielä ollut.

Gorgorothin ja Emperorin kaltaisia norjalaisia black metal -klassikoita mallintamalla startannut taival kehittyi melko pian omaan muotoonsa. Horna on kyennyt luomaan vuosien varrella omanlaisensa tyylin, jota on kopioitu vaihtelevalla menestyksellä ympäri maailman. Fanipojista on siis kasvanut fanituksen kohteita.

Jos black metalin katsotaan syntyneen 1980-luvun alkupuolen Bathory-, Hellhammer- ja Venom-julkaisujen myötä, Hornan ura musiikkityylin historiassa on ollut kestoltaan ja merkitykseltään todella huomattava. Harva näin mittavan polun kulkenut yhtye on säilynyt yhtä aktiivisena ja tyylilleen uskollisena.

Nyt kun musiikkityylin kiemurat ja realiteetit ovat tulleet ajan mittaan selviksi, millaiselta kantilta katsot black metalia tänä päivänä?

– Black metal on täysin kahtiajakautunut genre – on bändejä, jotka tekevät musiikkia, ja bändejä kuten Horna, jotka elävät sitä.

Julkaistu Infernossa 10/2024.