Mikä ihmeen NFT? – haastattelimme asiantuntijaa

Ozzy Osbourne laski markkinoille NFT-kokoelman, johon kuuluu 9666 erilaista lepakkokuvaa. Ne kuvaavat ikonista Iowan-konserttia vuodelta 1982, jolloin Ozzy puri lepakolta pään irti. Mitä fanit siis voivat tarkalleen ottaen ostaa?

08.05.2022

Suomen Musiikkikustantajat ry:n eli MPA Finlandin toiminnanjohtaja Jari Muikku kertoo alkuun, mitä NFT eli non-fungible token tarkoittaa. 

– Lyhyesti sanottuna NFT on digitaalinen aitoustodistus, hän sanoo. 

– Jos kelataan taaksepäin, niin ajatus konseptista on lähtenyt liikkeelle kuvataiteesta, jossa on olemassa yksi uniikki teos. NFT:llä pystytään takaamaan digitaalisessa muodossa, että esimerkiksi tietty digitaalinen kuva on alkuperäinen tai uniikki kappale. Vaikka siitä tehtäisiin ziljoonia kopioita, yksi pystyy aitona ja alkuperäisenä. NFT voi myös olla eräänlaista kryptovaluuttaa, jota voi käyttää vaikka omistajuuksien todistamiseen. 

Muikku jatkaa, että musiikissa NFT:tä on sovellettava hieman eri tavalla, mutta sen mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. 

– Musiikissa ei ole kysymys siitä, että on yksi alkuperäinen teos, jonka joku omistaa samalla tavalla kuin vaikkapa fyysisen taulun, mutta moni muusikko on jo keksinyt erilaisia keinoja hyödyntää NFT:tä. 

– Tätä voisi verrata siihen, että jo 90-luvulla David Bowiella ja James Brownilla oli eräänlaisia joukkovelkakirjoja. Samaa logiikkaa käytetään NFT:ssäkin, eli tulevia tuottoja halutaan tekijälle aiemmin ja osallistetaan samalla faneja. NFT:ta voi käyttää hyvin monenlaiseen asiaan miljoonien eurojen yksittäisten teosten myymisestä muutamien kymmenien senttien fanituotteisiin ja kaikkeen siltä väliltä.

– Amerikkalainen räppäri Nas esimerkiksi julkaisi NFT:n, jossa kuka tahansa pystyi ostamaan osuuksia hänen tulevista striimausrojalteistaan. Halvimmat NFT:t maksoivat suunnilleen kymmeniä senttejä, kalleimmat viisituhatta dollaria. Pienimmät olivat siis kuin fanituotteita, isoimmat jo eräänlaisia sijoituksia. 

Muikku laskee kanadalaisen tuottajan, lauluntekijän ja dj:n Deadmau5:n alan todelliseksi edelläkävijäksi. 

– Hän on hyödyntänyt sitä ekslusiivisten konserttilippujen luomisessa, virtuaalisten tapahtumien tekemisessä ja meet & greeteissä. Julkisten tietojen mukaan tällä kaikella on tehty jopa miljoonia euroja. 

Aiemmin NFT on ollut aivan eri alojen käytössä kuin kulttuurin, mutta nyt kynnys on madaltunut. 

– Yksi tunnetuimmista NFT-alustoista on OpenSea, josta huomaa hyvin, miten paljon NFT:n suosio on kasvanut puolen vuoden aikana, Muikku sanoo. 

– Alkuvaiheessa NFT:n tekeminen oli jopa kymmenien tuhansien eurojen hintaista hommaa ja siksi eniten pankki- ja finanssialan käytössä. Tämän ohella NFT:n lohkoketjuteknologiaan pohjautuvassa luonteessa arveluttivat sen ympäristövaikutukset. Nyt NFT:n tekemisen hinnat ovat laskeneet ja muut vaikutukset hälvenneet. 

– Huomasin vuodenvaihteessa, kun OpenSealla oli menossa viimeisin rahoituskierros, että yhtiön alustan arvo oli noussut yli 13 miljardin dollarin, kun se oli vielä puoli vuotta sitten puolitoista miljardia. Se on tuplasti Woltin yritysmyynnin arvo. NFT:n kysyntä on siis noussut räjähdysmäisesti, mikä johtuu osittain koronasta. 

Viime aikoina artistit ja bändit ovat pohtineet erilaisia keinoja kompensoida tyrehtynyttä levymyyntiä tai korona-ajan vaikutuksia keikkailuun. NFT ei ole Muikun mukaan ratkaisu kaikkeen, mutta se voi olla yksi keino muiden joukossa. 

– NFT:n käyttötapa riippuu paljon siitäkin, toimiiko artisti jonkin ison levy-yhtiön tai vastaavan kanssa, omillaan vai oman yrityksen varassa. NFT on mitä loistavin keino toteuttaa asioita, joita ei ollut ennen olemassakaan. Nyt jollain voi olla suosikkibändiltään kuva, video tai meemi, joka on merkitty digitaalisesti vain hänen ostamakseen. Tai joku voi tehdä kuten Nas ja sitouttaa faneja pienillä tai isommilla summilla saamaan osuuden rojalteista ja rahoittaa siten toimintaansa etukäteen.

Julkaistu Infernossa 1/2022.

Lisää luettavaa