Miksi jykevä riffi aiheuttaa niin sanotun ”stank face”-ilmeen? Näin tutkija vastaa

Ilme on varmasti tuttu lähes kaikille raskaamman musiikin ystävälle.

05.07.2024

Oletko koskaan kuullut termiä ”stank face” tai ”riff face”? Sillä tarkoitetaan ilmettä, joka on yleensä reaktio johonkin jykevään, brutaaliin tai muulla tavalla maukkaaseen riffiin, komppiin, sävelkulkuun tai muuhun musikaaliseen asiaan. Nimitys ”stank face” tulee siitä, että ilmeessä vedetään suupielet ja kulmakarvat yrmeästi alas ja nyrpistetään nenää aivan kuin olisimme haistaneet jotain pahaa, vaikka ilmeellä ilmaistaankin tyytyväisyyttä ja innostusta.

Guitar World -lehti lähti selvittämään, mistä tällainen ilme oikein johtuu. Asiaa kysyttiin niin muusikoilta kuin myös musiikkitutkija Milton Mermikidesiltä, jonka mukaan ”stank face” on yksi, moderni nimitys musiikilliselle kokemukselle, jota on dokumentoitu jo kauan.

”Kokemus putoaa johonkin syvältä kumpuavan nautinnon ja fyysisen reaktion, ärsytyksen tai jopa kuvotuksen välimaastoon. Se on tavallaan hurmioitunutta, ’nautinnollista tuskaa'”, Mermikides selittää.

”Se johtuu musiikin ainutlaatuisesta kyvystä laukaista kuulijassa sekä fyysisen että tunneperäisen vastauksen. Sen aiheuttaa se, miten reahoimme vaikkapa dissonanssiin kuten äänen rosoisuuteen – rouheaan sointuun, kulmikkaaseen melodiaan tai synkopoituun rytmiin. Kun tämän yhdistää dopamiinin erittymiseen, voi se tuottaa tällaisia ristikkäisiä reaktioita. Aivan kuin musiikki olisi niin rikasta, monisävyistä ja tyydyttävää, että se vuotaa muihinkin aisteihimme. Emme pelkästään kuule musiikkia vaan voimme lähes maistaa ja haistaa sen – mistä taas johtuu tämän fyysisen reaktion tunnusmerkit.”

Lisää luettavaa