Teillä on alla yli kymmenen vuotta historiaa ja kaksi levyä. Miksi nimi piti vaihtaa tässä vaiheessa uraa, ja mihin uudella nimellä pohjimmiltaan viitataan?
– Bändille sattui useampi muutos samaan aikaan, ja nimenvaihdos alkoi tuntua tärkeältä uudelta alulta, kitaristi-laulaja Lassi Mäki-Kala valottaa.
– Ensimmäinen muutos oli, että Amendfoilista tuli toisen kitaristin lähdettyä jälleen trio. Vanhat biisit tuntuivat toimivan kolmistaan hyvin ja uudet biisit saivat erilaista näkökulmaa, joten päädyimme jatkamaan tällä tavoin.
– Kun samaan aikaan bändin ympärille tuli uusi tiimi, uusi levytyssopimus ja uutta energiaa, ajatus koko paletin päivittämisestä alkoi kyteä takaraivossa. Se myönnettäköön, että Indie Recordings -levy-yhtiön puolelta nimenvaihdoksesta ei oltu ainakaan pahoillaan. Palanen historiaa haluttiin kuitenkin jättää mukaan, joten Palehørse muotoutui Amendfoilin biisistä.
Palehørsen debyyttialbumi on Amendfoilin Empyrean & Ophidian -kakkoslevy (2016) uuteen kuosiin laitettuna.
Mistä ajatus biisien päivittämiseen ja kappalejärjestyksen sekoittamiseen lähti?
– Levy-yhtiön A&R:ltä tuli pitkä sähköposti siitä, miten hän näkee bändin musiikin ja suunnan, ja se sattui olemaan täysin linjassa meidän näkemyksemme kanssa. Ensimmäistä kertaa tuntui siltä, että levy-yhtiö on oikeasti tajunnut, mitä meidän musiikki on ja mitä haluamme sillä tehdä.
– Teimme aluksi koemiksauksen Pale Horse -biisistä, jolla lähdimme hakemaan rouheampaa, likaisempaa ja vähemmän suomalaista soundia. Lopulta käsittelyyn päätyi koko levy, vaikka ymmärsimme, että uusi versio Empyrean & Ophidianista ei tule miellyttämään kaikkia levyä kuunnelleita. Kappalejärjestys muokkautui uusiksi ja poistimme biisin, joka ei istunut uuteen kokonaisuuteen.
Teillä on varmaan tekeillä uuttakin musiikkia. Mihin suuntaan linjanne on kulkemassa?
– Levyllinen biisejä odottaa enemmän tai vähemmän valmiina. Suunnasta en uskalla vielä sanoa, sen näkee vasta esituotantovaiheessa paremmin. Triokokoonpanon myötä on vähemmän asioita, joiden taakse piiloutua. Tämä pakottaa ainakin omasta mielestäni miettimään juttuja eri näkökulmasta ja mielenkiintoisemmin.
Norjalainen Indie ei ole ihan tyypillisin osoite suomalaisbändille. Kuinka sopimus syntyi?
– Managerimme kautta. Lafka ei ole tosiaan se kaikkein ilmeisin vaihtoehto, mutta toisaalta bändin musiikkikaan ei ole ehkä sitä kaikkein perinteisintä suomalaista metallia. Yhtiöstä on huokunut innostus bändiämme kohtaan, ja toki kymmenen vuoden tahkoamisen jälkeen on ihan mukava avata vähän ovia rajojemme ulkopuolellekin.
Miltä Palehørsen lähitulevaisuus tuo tullessaan?
– Ainakin keikkailua niin Suomessa kuin ulkomailla ja rummutusta tämän levyn tiimoilta. Joudumme aloittamaan monta asiaa lähtöruudusta. Toivottavasti saamme silti seuraavan levyn ulos nopeasti ja se julkaistaan vain yhteen kertaan, vieläpä tämän saman nimen alla, hah hah.
Julkaistu Infernossa 4/2019.