Trio Niskalaukaus kommentoi rumpalin erottamista pitkällä tiedotteella – ”Typerää kuvitella, että tähän ratkaisuun olisi päädytty hetken mielijohteesta ja kevein perustein”

Yhtye katsoi parhaaksi avata hieman Seppo Pohjolaisen erottamisen taustoja.

19.11.2023

Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus pudotti aiemmin tällä viikolla uutispommin tiedottamalla, että yhteistyö yhtyeessä alusta saakka rumpaloineen Seppo Pohjolaisen (kuvassa toinen vasemmalta) kanssa on päättynyt. Pohjolainen itse kommentoi tapausta somessa myöhemmin sanomalla, että hänen erottamisensa – joka tapahtui ABC:llä pidetyssä bändipalaverissa – tuli täytenä yllätyksenä.

”Innoissani menin ABC:lle bänditapaamiseen, joka oli kutsuttu koolle. Ajattelin, että josko vihdoin aloittaisimme uuden levynteon Timo Rautiainen & Trio Niskalaukauksen kanssa, mutta sitten tulikin isku päin kasvoja ja olinkin erotettu bändistä. Kyllä tästä toivutaan mutta aikaa se vie”, Pohjolainen kirjoitti Facebookissa.

Nyt Trio Niskalaukaus on julkaissut pitkän tiedotteen, jossa kerrotaan hieman tarkemmin rumpalin potkuista ja potkuihin johtaneista syistä.

”Meiltä on vaadittu selitystä ja perusteita Sepon erottamiselle. Koska liikkeellä on niin paljon muistamattomuutta, väärää tietoa ja vääriä olettamuksia, tunnemme oikeaksi avata asian taustoja”, alkaa pitkä kirjoitus, jonka ovat allekirjoittaneet kaikki bändin jäsenet.

”Kuten tiedätte, olemme juuri tällä kokoonpanolla olleet yhdessä vuodet 2002-2004 ja 2016-2023. Yhteinen tiemme on ollut menestyksekäs. Jokaiselle meistä tämä on ollut ns. ’once in a lifetime’ -kokemus. Olemme ryhmänä kokeneet sellaisia asioita, joista suurin osa bändeistä vain haaveilee. On siis todella typerää kuvitella, että tähän ratkaisuun olisi päädytty hetken mielijohteesta ja kevein perustein. Yhteistyön lopettaneet ongelmat ovat olleet läsnä jo vuosia, mutta enenevässä määrin muutaman viime vuoden aikana.”

”2017 tapahtuneen paluun tuoman innostuksen huumassa Timo kertoi useassa haastattelussa tämän olevan se kokoonpano, jolla jatketaan hamaan loppuun asti, kunnes joku meistä siirtyy ajasta ikuisuuteen. Emme silloin kuitenkaan kuvitelleet tämän kommentin luovan tästä sellaista suojatyöpaikkaa, jonka turvin jokainen voi käyttäytyä miten huvittaa.”

”Koska siihen kuuluisaan viime torstai-illan ABC -palaveriin tuntuu liittyvän niin paljon muistamattomuutta ja asiavirheitä, katsomme välttämättömäksi kertoa, mitä sen kuuluisan viiden minuutin aikana tapahtui. Todellisuudessa palaveri kesti 15 minuuttia. Palaverin aluksi Timo (Rautiainen, laulaja-kitaristi, kuvassa keskimmäisenä) totesi tämän ajankohdan olevan oikea radikaalille ratkaisulle bändin toimintaa ajatellen (ei sovittuja esiintymisiä, ei materiaalia seuraavalle levylle). Hän kertoi kevään akustisen kiertueen olleen viimeisin osoitus siitä, että yhteistyömme jatkossa tällä kokoonpanolla on mahdotonta. Hän perusteli mielipiteensä esimerkeillä. Samoin teimme me muut kolme, jokainen vuorollaan. Kerroimme esimerkkejä viimeisen parin vuoden ajalta tapauksista, jotka olivat vaikuttaneet tähän valitettavaan ratkaisuun. Seppo kommentoi hyvin niukkasanaisesti. Jarkko (Petosalmi, kitara, kuvassa ensimmäisenä vasemmalta) toivoi, että tämä asia hoidettaisiin niin, että jatkossa ei tarvitsisi vaihtaa kadun toiselle puolelle jos vaikka satuttaisiin ’törmäämään’ toisiimme kaupungilla. Tähän emme saaneet Sepon kommenttia. Hän poistui paikalta.”

”Keskisuomalaisen tekemän haastattelun mukaan erottamisen syy on Sepolle mysteeri. Asia käsiteltiin hänen mielestään suppeasti ja nopeasti. Ehkä tähän vaikutti se, että hän poistui kesken kaiken paikalta. Emme ehtineet vartissa enempään. Saman haastattelun mukaan hän olisi mieluusti keskustellut myös siitä, miten erottamisesta tiedotetaan. Niin olisimme mekin halunneet. Mutta se ei onnistunut, koska Seppo oli jo lähtenyt.”

”Suurin osa näistä päätökseen vaikuttavista tapauksista sattui keikkojen jälkeen myöhemmin illalla, kun olimme vielä ilman teknikkoja keskenämme viidestään. Kevätkiertueella niitä oli useita. Jos oikeasti hän ei muista näitä tapahtumia, on tilanne vakava ja valitettava. Jos hän kuitenkin muistaa, meidän puolestamme hän voi vapaasti kertoa niistä julkisesti. Me emme tule sitä tekemään. Emme halua mustamaalata ketään.”

”Haluamme vielä kerran muistuttaa siitä, että tähän bändiin kuului viisi miestä. Viisi miestä, ei heidän puolisoitaan, ei heidän lapsiaan, ei ystäviään, ei koiriaan, ei ketään muita. Bändiin liittyvät päätökset tekee vain bändi, ei kukaan muu. Ymmärrämme hyvin, että joillekin bändin ulkopuolisille henkilöille tästä on tullut ns. elämää suurempi kysymys. He, joille näin on käynyt, toivoisimme voimia ja uskallusta tarkastella asennettaan ja suhteuttaa tämä tragedia normaaliin elämän mukanaan tuomiin murheisiin. Loppujen lopuksi tässä on kysymys kuitenkin vain musiikista, jota viisi miestä ovat tehneet ja esittäneet.”

”Jos Seppo haluaa vielä palata kanssamme keskustelemaan pitkäaikaisen yhteistyömme loppumiseen vaikuttaneista tapahtumista, toivomme hänen laittavan meille viestiä. Tarjoamme ABC:llä kahvit pullan kera ja keskustellaan. Joka tapauksessa toivomme hänelle kaikkea hyvää ja onnea tuleviin haasteisiin.”

Lue koko tiedote alta (tai täältä).

Lisää luettavaa