Tuomas Holopainen muisteli Nightwishin läpimurtolevyä – ”Paperilla sen ei olisi pitänyt toimia, mutta niin se kuitenkin teki”

Oceanborn ei kuitenkaan ole Holopaisen suosikkilevy Nightwishin tuotannosta.

23.03.2023

Metal Hammer -lehti haastatteli hiljattain Nightwish-johtaja Tuomas Holopaista ja pyysi tätä laittamaan yhtyeen tuotannon paremmuusjärjestykseen sekä avaamaan, millaisia tuntemuksia ja ajatuksia kukin albumi hänessä herättää. Ehkä hieman yllättäen Holopainen nostaa yhtyeen läpimurtolevyn, vuonna 1998 julkaistun kakkoslevy Oceanbornin vasta sijalle kolme.

”Musiikki oli meille pelkkä harrastus. Sitten tajusimme, että tässä on sitä jotain, keskitytään vain Nightwishiin pariksi vuodeksi ja katsotaan, mitä tapahtuu. Vietimme päivittäin kahdeksan tuntia treenikämpällä, soitimme biisejä ja fiilistelimme. Se levy oli meille vedenjakaja ja nosti meidät seuraavalle tasolle”, Holopainen muistelee.

”Kaikki bändin miehet olivat juuri tulleet armeijasta, joten meillä oli lyhyeksi ajellut hiukset. Meillä ei ollut mitään käsitystä koko metalliskenestä. Olimme vain maalaisjuntteja, jotka sattuivat pitämään metallimusiikista ja meille annettiin mahdollisuus näyttää kykymme tällä kolmen levyn sopimuksella. Paperilla sen ei olisi pitänyt toimia, mutta niin se kuitenkin teki.”

Oceanbornin edelle Holopainen nostaa lopulta bändin tuoreimmat levyt, Endless Forms Most Beautifulin (2015) ja Human. :II: Naturen (2020). Näistä ykköseksi Holopainen nostaa viimeksi mainitun.

”Kaikki siihen levyyn liittyvät muistot ovat hyviä vailla minkäänlaisia konflikteja”, Holopainen sanoo.

Hännänhuipuksi Holopainen nimeää puolestaan Oceanbornin seuraajan, vuonna 2000 julkaistun Wishmasterin.

”Vaikka se meni Suomessa listaykköseksi, minulle se on levynä väliinputoaja. Se ei erotu joukosta minulle henkilökohtaisesti. Siinä ei ollut mitään vallankumouksellista Oceanbornin jälkeen. Se tehtiin hyvässä hengessä ja kaikki olivat iloisia Oceanbornin menestymisen johdosta, joten siitä tuli luonnollinen jatkumo sille. Mutta se ei tuonut pöytään mitään erityisen uutta. Se on minun ainoa ongelmani levyn suhteen”, Holopainen perustelee.

Lisää luettavaa