Tuomas Holopainen Helsingin Sanomille: Disneyn päätös hyllyttää kaksi Roope Ankka -sarjakuvaa on ”naurettava” ja ”kaksinaismoralistinen”

Tarinat hyllytettiin Disneyn "arvojen vastaisina".

27.02.2023

Disney päätti viime viikolla hyllyttää kaksi Don Rosan piirtämää Roope Ankka -tarinaa eikä näitä tulla enää näkemään missään julkaisuissa tai kokoelmissa. Päätös koskee tarinoita Maailman rikkain Ankka (julkaistu Suomessa ensimmäisen kerran 1994) ja Unelmoiden läpi elämän (julkaistu Suomessa ensimmäisen kerran 2003). Aku Ankka -lehden päätoimittaja Aki Hyyppä vahvistaa Helsingin Sanomille saaneensa tiedon päätöksestä alueellisia oikeuksia Suomessa hallinnoivalta Egmont-kustantamolta.

Hyllyttämisen syyksi on kerrottu ainoastaan, että tarinat ovat Disneyn ”arvojen vastaiset”. Kansainvälisessä uutisoinnissa on arveltu hyllyttämisen johtuvan Bombie Zombie -hahmosta, jota Foola Zoola -niminen hahmo ohjailee. Bombien (suomeksi Bombi) kehitti alun perin Carl Barks vuonna 1949 ja Don Rosa käytti hahmoa myöhemmin Roope Ankan nuoruudesta kertovissa tarinoissaan.

Helsingin Sanomat otti yhteyttä suurena Don Rosa -fanina tunnettuun Nightwishin Tuomas Holopaiseen, joka julkaisi vuonna 2014 Rosan piirtämien Roope Ankka -tarinoiden pohjalta Music Inspired by the Life and Times of Scrooge -teemalevyn, ja kysyi tämän mielipidettä Disneyn päätöksestä. Holopainen tuomitsee päätöksen ja pitää sitä ongelmallisena myös sananvapauden kannalta.

”Wokeismistahan tässäkin on kyse. On helppo hyvesignaloida maailmalle omaa hyveellisyyttään tarttumalla tällaisiin mitättömyyksiin, sen sijaan että tartuttaisiin oikeisiin ongelmiin. Kuten vaikka paljon spekuloituun Disneyn työntekijöiden kohteluun ja sosiaaliturvaan”, Holopainen sanoo.

”Ikään kuin yhdessäkään Rosan tarinoista olisi yhtään mitään rasistista tai loukkaavaa! Disneyn päätös on täysin naurettava. Ja kaksinaismoralistinen. Kyseinen lafka kun edelleen varsin näkyvästi romantisoi ja ihannoi vaikkapa merirosvoutta Pirates of the Caribbean -franchisessaan.”

”Sananvapaus on demokratian ja toimivan yhteiskunnan peruspilari, ja tällaisessa taiteen sensuurissa on ikäviä orwellilaisia vivahteita. Vastaavia esimerkkejä on lähimenneisyydestä valitettavan useita.”

Don Rosa itse vastasi Helsingin Sanomien kommenttipyyntöön sähköpostitse, ettei hänellä ole asiaan mielipidettä eikä asia kuulu hänelle.

”Kyseessä olevat tarinat ja taide eivät ole minun omaisuuttani, vaan ne kuuluvat Disneylle, eikä tällä päätöksellä ole minulle taloudellisia vaikutuksia”, Rosa vastasi HS:lle.