Vanhaa musiikkia nykyajassa – haastattelussa Fimir

Kolme vuotta sitten hajonneen Church of Voidin jäämistöstä on haarautunut kaksi bändiä, Byron ja Fimir. Viimeksi mainittu soittaa Tomb of God -esikoisellaan perinteikästä doom metalia ajanmukaisella otteella.

01.10.2021

Fimir syntyi todellakin Church of Voidin jälkeen. Onko bändi jatkoa edeltäjälleen vai ihan oma juttunsa? 

– Äkkiseltään voisi ajatella, että Fimir jatkaa siitä, mihin Church of Void lopetti, mutta näin ei ole, myös Byronissa vaikuttava liidikitaristi Georgios Funeral alias Jyri Vahvanen aloittaa. 

– Fimirin kantavat voimat sekä musiikillinen alkulähde koostuvat hyvin erilaisista palasista ja energiavirroista kuin Church of Void aikoinaan. 

Bändi on ollut kasassa vasta pari vuotta, minä aikana on julkaistu demo ja kaksi singleä. Kuinka vanhaa perua Argonauta-levy-yhtiön julkaiseman albumin kappaleet ovat? 

– Joukossa on jokunen uusi sävellys, kun taas osa kappaleista on herätetty pitkästä unestaan kokemaan ravisuttava muodonmuutos taipumattomassa tuomiokoneistossamme. Vanhimmat biisit taitavat olla lähemmäs kymmenvuotiaita. 

Minkälaisia kuvia toivotte musiikkinne muodostavan kuulijoiden mielissä? 

– Vanhan liiton doomia tehtiin ennen vanhaan. Nykyaikana tehty vanhan liiton musiikki on väistämättä nykyaikaista. Näiden aikojen sekaan on lisätty myös kosminen ajattomuus sekä muinaisten jumalten ikiaikaisuus. 

Fimir esittää traditionaalista doomia, joka on velkaa niin Black Sabbathille kuin Troublellekin. Tällaista musiikkia soittaessa esikuvat tulevat usein selkeästi esille, eikä Fimirkään peittele ilmeisiä vaikuttajiaan. 

Onko tässä genressä ylipäätään sijaa radikaalille muutokselle ja kehitykselle, ja jos on, niin minkälaiselle? 

– Toisten mielestä muutokselle ei ole sijaa, toiset taas jopa odottavat sitä, mutta kokevat muutoksen usein epämieluisaksi, kun sen aika tulee, kitaristi mietiskelee. 

– Tämä lienee melko tavallista. Enempi on kyse siitä, kuinka hienovaraisesti tai röyhkeästi muutoksen osaa tehdä. Toisinaan muutos tapahtuu myös vahingossa tai sattumalta, mutta sehän on vain merkki siitä, että sille on ollut tilaa tai tarvetta. 

Nimi Fimir viittaa googletuksen perusteella miniatyyreilla pelattavaan fantasiapeliin Warhammeriin, jossa Fimirit ovat eräänlaisia humanoidihirviöitä. Kuinka nörttiä porukkaa bändistänne löytyy? 

– Oman aikansa älyllinen sotavasara, filosofi, astrologi ja toisinajattelija Arnaud Fimiré, jonka radikaalit näkemykset vaiennettiin giljotiinin kynnen alle, edustanee yhtyeemme nörttiyden tasoa.

Julkaistu Infernossa 7/2021.

Lisää luettavaa