”Yhä useampi nuori kuuntelee metallia, mikä on huomattavissa somessakin” –haastattelussa Code Eternal

Juho Ranta-Maunus, 16, voitti kaksi vuotta sitten Guitar World -lehden järjestämän Young Guitarist of the World -tittelin. Nyt nuori mies julkaisee Code Eternal -bändinsä kanssa ensimmäisen ep:n. 

30.12.2022

Olette tuore kokoonpano. Kuinka yhtyeenne syntyi? – Aloin kasata bändiä vuoden 2021 alussa, kisavoiton jälkeen. Olin tehnyt jo muutamia soolokeikkoja ja aika oli sopiva bändin perustamiseen, kitaristi pohjustaa.

– Hain pääasiassa ikäisiäni soittajia. Basistiksi sain Aku Vuorelan Etelä- Pohjanmaan musiikkiopistolta, eli samasta oppilaitoksesta, jossa itse opiskelen. Rumpali Marlon Mäkelän löysin Muusikoiden.netistä. Aku ja Marlon olivat tuolloin 15-vuotiaita, kuten minäkin. 

– Kesällä 2021 löydettiin sopiva kiipparisti, Matias Källi, joka on soittanut jo pitkään muissa bändeissä. Hän tuo bändiin mestarillisen soittotaidon lisäksi ikää ja kokemusta. 

Yhtyeen nimi syntyi pian tämän jälkeen. 

– Sitä pohdittiin myöhemmin kesällä Seinäjoen Rock Campissä. Mukana oli myös entinen Children of Bodom -kitaristi, nykyisin Thyrargossa toimiva Alexander Kuoppala. Alelta olenkin saanut vinkkejä niin soolo- kuin bänditekemiseen. 

– Meiltä puuttui edelleen laulaja, mutta halusimme julkaista jo musiikkia. Alkuvuodesta äänitimmekin sitten Sixth Wave -ep:n Seinäjoella. 

Musiikkianne voi kuvailla progemetalliksi. Onko se tyylilaji, joka on vaikuttanut sävellyksiinne eniten? 

– Se on päätyylilaji, mutta vaikutteita tulee kaikkien jäsenten lempimusiikista. Mäkelällä on taustaa death metalista, jossa on paljon teknistä ja nopeaa soittoa. Vuorela on puolestaan keskittynyt enemmän funk/fuusio-tyylilajiin ja ep:llä on myös Matias Källin orkestraalista kosketinsoittoa sooloineen. 

– Minun tyylini perustuu pitkälti progressiiviseen metalliin, thrashiin ja klassiseen rockiin. Biisien melodioita hallitsee sähkökitara, ja sävellyksissä on paljon teknisiä mutta tarttuvia riffejä sekä mahtipontisia kitarasooloja. 

Ep on instrumentaalikamaa. Onko teillä aikeissa käyttää jatkossa laulajaa? 

– Tarkoitus on löytää laulaja seuraavalle levylle, jonka biisejä on jo alettu työstää. Etsimme laulajaa, joka pystyy vetämään isolla skaalalla, myös korkealta, ja jolta löytyy lavakarismaa. Raspi on plussaa. Pitää myös olla ihminen, jonka kanssa on mukava tehdä musiikkia. 

Minkälaisia asioita Guitar Worldin pysti on mahdollistanut? 

– Olen saanut soittoani paremmin näkyville niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Ihmisiltä on tullut todella paljon hyvää palautetta sävellyksistäni, Youtube- ja Instagram-soittovideoistani sekä live-esiintymisistä niin soolona kuin bändin kanssa. Olen myös päässyt esiintymään tapahtumissa ja konserteissa, mikä on tuonut kokemusta. 

– Pian voiton jälkeen aloitimme yhteistyön Levytukku-soitinkaupan kanssa, minkä myötä soitinvalmistaja Ibanez kiinnostui yhteistyöstä. Tammikuusta lähtien olenkin soittanut Ibanezin kitaroilla. 

– Syyslomalla matkustan palkintomatkalle Englantiin kuvaamaan soittovideota Guitar Worldiin. Bändin ep:n lisäksi olen säveltänyt myös soolomateriaalia, ja Englannissa on tarkoitus soittaa biisi tulevalta soolo-ep:ltäni. 

Millaisena näet nuoren polven innon ja mielenkiinnon metallimusiikkia kohtaan? Onko genrellä tulevaisuutta, vai onko musiikkityyli tuomittu dinosaurusten temmellyskentäksi? 

– Mielestäni metalli on lähtenyt taas uuteen nousuun. Yhä useampi nuori kuuntelee metallia, mikä on huomattavissa somessakin. En usko, että metalli on hiipumassa pois. Se vain saattaa muuttaa hieman muotoaan.

Julkaistu Infernossa 9/2022.

Lisää luettavaa