Albumin raidoilla soi ennen muuta rakkaus lajiin – arviossa eri esittäjien Brutal Africa – The Heavy Metal Cowboys of Botswana

Julkaistu Infernossa 8/2019.

11.12.2019
Eri esittäjiä
Brutal Africa – The Heavy Metal Cowboys of Botswana
Svart

Heti kun mennään jollekin muulle mantereelle kuin Eurooppaan tai Pohjois-Amerikkaan, metallimusiikin suhteen puhutaan käytännössä aina marginaalista. Etelä-Amerikassa ja Australiassa on toki molemmissa vahva skene, mutta kun kohdemaanosaksi otetaan Afrikka, puhutaan yhä erikoisuuksista.

Kotoinen Svart Records on tehnyt jonkinmoisen metallikulttuuriteon pistämällä pihalle kokoelmallisen musiikkia metallibändeiltä, jotka tulevat eteläafrikkalaisesta Botswanasta. Tiettävästi rock saapui maahan 1960-luvulla, ja se sai ensimmäisen oman rockyhtyeensä seuraavalla vuosikymmenellä. Nousuun Botswanan skene lähti kuitenkin vasta television ja internetin yleistymisen myötä 2000-luvun alussa.

The Heavy Metal Cowboys of Botswana on 11 biisin kattaus kuudelta eri bändiltä, jotka ovat tehneet Botswanaa tutuksi kuluvan vuosituhannen metallikartalla. Levyn booklet käsittää yhtyeistä selkeät, lyhyet biografiat, joiden avulla hommista saa jonkinlaisen ennakkokäsityksen. Levyn soidessa käy ilmi, että kyse on edelleen kehitysasteella olevasta aluevaltauksesta.

Musiikki on pääasiassa death metalia, ja lajin näiden näytteiden perusteella parhaiten taitava Crackdust on sijoitettu oikeutetusti levyn alkuun. Metal Orizonin kevythevi on hyvin soitettua, mutta sävellyksinä kyse on melko keskinkertaisesta kamasta.

The Heavy Metal Cowboys of Botswana ei järisytä musiikillisesti, mutta julkaisuna levy on hyvinkin mielenkiintoinen ja antaa perspektiiviä etenkin meille metalliyltäkylläisyydessä rypeville suomalaisille. Tämän albumin raidoilla soi ennen muuta rakkaus lajiin. Se onkin kaikessa tekemisessä onnistumisen edellytys numero yksi.

Lisää luettavaa