Ei maailman relevantein, mutta kuitenkin laadukas tuote – arviossa Dozer

Julkaistu Infernossa 2/2021.

16.04.2021
DOZER
Vultures
HEAVY PSYCH SOUNDS

Dozer oli vuosituhannen alkumetreillä länsinaapurin pienen mutta laadukkaan stoner-yhteisön kulmakiviä. Lämpimimmät muistot ovat kahdesta ensimmäisestä pörinäpyhättö Man’s Ruinille levytetystä albumista In the Tail of a Comet (2000) ja Madre De Dios (2001). Harva simuloi Kyussin alapäästä kiinnostunutta huminaa yhtä vetovoimaisesti. Vuosien mittaan huuma haaleni, ja bändin viimeiseksi jäänyt albumi Beyond Colossal on näemmä kuulematta. Siitäkin on kulunut jo 13 vuotta.

Vultures pitää sisällään Through the Eyes of Heathens -albumia (2005) varten demotettua materiaalia. Lähtökohtaisesti ei mikään relevantein kooste, mutta itse asiassa kyseessä on ihan albumitason laatutuote.

Tuotanto ei häviä viralliselle julkaisulle yhtään, ja lopullinen tuomio riippuu ihan siitä, kuinka lujasti stonerkärpänen on itse kutakin puraissut. Ilmavan raskas ja hienokseltaan tuhnu mutta tehokas soundi on ennallaan myös (ainakin näennäisesti) hiomattomammalla julkaisulla.

Kuusi omaa biisiä on kelpo luokkaa, mutta vasta satsin kaksi viimeistä saa irrottautumaan lopullisesti julkaisun tarpeellisuuden pohtimisesta. Suomessakin useasti kiertäneen Dozerin täkäläisen kaveribändin Sunriden tuotannosta napattu bonusluenta Vinegar Fly alleviivaa hyvät vanhat ajat -fiilistä entisestään.

Yksi syy levyn julkaisuun lienee myös hiljattain virallistettu comeback-uutinen.

Lisää luettavaa