Esoteerinen liekki lepattaa taas mustana ja villinä – arviossa Proscriptor McGovern’s Apsû

Julkaistu Infernossa 1/2022.

25.02.2022
PROSCRIPTOR MCGOVERN’S APSÛ
Proscriptor McGovern’s Apsû
AGONIA

Teksasilainen kulttibändi Absu koki henkisen kuoleman vuonna 2001, kun se julkaisi magnum opuksensa Taran ja sen pitkäaikaiset ydinjäsenet Shaftiel ja Equitant lähtivät yhtyeestä. Uudella kokoonpanolla julkaistu Absu (2009) oli jättimäinen pettymys, eikä Abzu (2011) siitä juuri parantanut. Jäsenistösekoilu pakotti Proscriptor McGovernin päästämään Absun lopullisesti päiviltään vuonna 2020.

Ja kuin feenikslintu konsanaan Absun tuhkista nousi uusi uljaampi maaginen entiteetti, jota komennetaan nimellä Proscriptor McGovern’s Apsû. Bändissä on rumpali-laulaja Proscriptorin lisäksi jo Abzulla soittanut basisti Ezezu, uusi kitaristi Vaggreaz sekä Zemialin nokkamies Vorskaath, joka pistää urut solmuun.

Levytrilogian (Absu–Abzu–Apsû) päättävä esikoislevy jatkaa melko pitkälti Taran tunnelmissa, tosin ilman komeita kelttiläisiä vaikutteita. Uusi Absu-musiikki on myös teknisempää ja kikkailevampaa kuin Taralla. On huojentavaa kuulla, että vanha esoteerinen liekki lepattaa taas mustana ja villinä.

Komea paluulevy jo 20 vuotta sitten kuoliaaksi julistetulta bändiltä. Teos kasvanee entisestään uusien kuuntelukokemusten myötä, niin ähkyinen, polveileva ja solmuinen se on.

Lisää luettavaa