Hauskanpito välittyy kotisohvalle asti – arviossa Axel Rudi Pellin coverlevy

Julkaistu Infernossa 7/2021.

28.10.2021
AXEL RUDI PELL
Diamonds Unlocked II
STEAMHAMMER

Pitkän linjan kitaristi Axel Rudi Pell aloitti uransa Steelerin riveissä, kunnes lähti soolouralle vuonna 1989. Siitä asti mies on pukannut levyjä pihalle tappavan tasaiseen tahtiin. Pellin kahdeskymmenes albumi on coverlevy ja nimensä mukaisesti toinen sellainen lajissaan.

Diamonds Unlockedin ensimmäinen osa julkaistiin vuonna 2007. Se sisälsi kappaleita muun muassa U2:lta, The Wholta, Chris Realta, The Missionilta, KISSiltä ja Phil Collinsilta. Kappalevalikoima on nytkin vähintään yhtä eklektinen tarjoten niin tunnetumpaa klassikkohittiä kuin hieman yllätyksellisempää iskusävelmää. Mitään niin väsynyttä kuin Smoke on the Water tai Born to Be Wild ei onneksi esitellä, mutta kyllähän esimerkiksi The Rolling Stonesin Paint It Black ja Screaming Jay Hawkingsin I Put a Spell on You ovat aika puhkiversioituja kappaleita. Tyylikkäät vedot niistäkin on tosin saatu aikaiseksi, ei siinä mitään.

Yllätyksellisempää laitaa edustavat Tony Careyn hieno balladi Room with a View ja brittiläisen garage-yhtyeen The Subwaysin energinen Rock’n’Roll Queen. Tylsin veto on puolestaan flegmaattisen balladin ja keskitempoisen hevijynkytyksen hybridiksi muutettu Paul Ankan She’s a Lady, josta puuttuu tyystin niin alkuperäisen kuin Tom Jonesinkin version letkeys ja svengi.

Alkuperäisille versioille uskollisimmat ovat Rainbow’n Lady of the Lake ja Sammy Hagarin There’s Only One Way to Rock, jotka vedetään läpi perusvarmoin ottein. Geordien Black Cat Womaniin on puolestaan lisätty hyppysellinen Whitesnake-henkistä sliipattua groovea. Myös Chris Normanin Sarah (You Take My Breath Away) on alkuperäiselle versiolle uskollinen, vaikkakin hieman sitä rivakkatempoisempi. Päätöskappaleena kuultava Abban Eagle taas voisi olla sovituksensa puolesta miltä tahansa Dion levyltä.

Coverlevyt eivät ole lähtökohtaisesti mitään kunnianhimoisia projekteja, vaan pikemminkin muusikkojen keskinäiseen hauskanpitoon keskittyviä levytyksiä. Tällä kertaa hauskanpito välittyy kuitenkin kotisohvalle asti. Hyvää viihdettähän tämä on.

Lisää luettavaa