Kalmaiset osatekijät on aseteltu soljuvaksi sisälmysvirraksi – arviossa Cerebral Rot

Julkaistu Infernossa 7/2021.

CEREBRAL ROT
Excretion of Mortality
20 BUCK SPIN

Tämä seattlelaisnelikko on tämänhetkisen kuolometallibuumin – ja sellainenhan nyt eittämättä on päällä – kovimpia tekijöitä. Vuoden 2019 debyytti Odious Descent into Decay oli ilmestymisvuotensa väkevimpiä julkaisuja, eikä kakkoslevykään tuota pettymystä.

Cerebral Rot survoo samaan sammioon vanhan liiton death metalin visvaisimmat tulkitsijat ja kahden ensimmäisen levyn aikaisen Carcassin. Tuloksena on seerumi, joka homehduttaa kaiken elävän metrien säteellä – mitä mainioin kuolometallikeitos siis. Myös orgaanisesti musertava soundimaailma on omiaan tälle mätävyörylle.

Lauluosaston sulosävelet hönkäillään kunnon kuiskailevan pulputuksen keinoin suoraan manalan viemäristön mutkista. Kitarasoolot ryöpsähtävät viiltäen kuin 1980-luvun Bill Steerin kirves konsanaan. Basso ja rummut jytisevät ja kolisevat Mental Funeral -hengessä. Ja kun bändi osaa asetella kalmaiset osatekijät soljuvaksi sisälmysvirraksi, tässä on vuoden kovimpia kuololevyjä.

Cerebral Rot ei keksi mitään uutta, mutta sillä on hallussaan samanlainen taito kuin Skeletal Remainsillä: naarataan death metal -alkumerestä kaikki käyttökelpoiset ja omaan näkemykseen passaavat löydökset ja rakennetaan niistä omannäköinen kokonaisuus. Excretion of Mortalityn ruhonkoura tarraa kuulijasta kierros kierrokselta tiukemman otteen ja pitää näpeissään aina 11-minuuttisen Crowning the Disgustulent -päätösjärkäleen loppuun.