Kun menneisyydestä kumpuava nuoruuden into ja kypsän iän synnyttämä kirkas visio yhdistyvät – arviossa Arched Fire

Julkaistu Infernossa 5/2021.

Arched Fire
Remote Control
WORMHOLEDEATH

Kemijärvellä vuonna 1989 perustettu Arched Fire oli monien aikalaistensa tapaan innostunut thrash ja speed metalista, ja tahto tehdä jotain omaa oli kova. Yhtye oli kuitenkin tiensä päässä jo vuonna 1990, eikä käteen jäänyt paljoakaan, vain muutamia keikkoja ja yksi Soundissa kiitosta kerännyttä demo. Vuodet vierivät ja orkesterin jäsenet jatkoivat soittouraansa muissa yhtyeissä, joiden tyylit kantoivat black metalista vaihtoehtopoppiin.

Mieliä jäi kuitenkin kaihertamaan kysymys, miltä Arched Fire kuulostaisi, jos sen jäsenistö olisi oikeasti tiennyt, mitä oli tekemässä. Kolmenkymmenen vuoden jälkeen miehet päättivät ryhtyä hakemaan tähän kysymykseen vastausta.

Lopputuloksena on debyyttilevy Remote Control, joka sisältää niin vanhoja aihioita ja riffejä kuin kokonaan uusiakin ideoita. Vanhat demokappaleetkin ovat mukana, mutta rajusti uudelleensovitettuina versioina. Uutena jäsenenä on solisti Kristian Herkman, joka sai vapauden kirjoittaa laululinjansa uusiksi.

Remote Control on mehevä yhdistelmä perinteistä heavyä ja ärhäkämpää speed metalia, eli tarjolla on hevispiidiä, kuten yhtye itse toteaa. Kappaleista kuuluu selkeästi vanhan Metallican ja Stonen vaikutus, mutta Arched Fire ei vaikuta halvalta kopiolta. Levy kuulostaa juuri oikealla tavalla perinnetietoiselta, mutta siltä löytyy myös modernimpaa potkua. Voisikin sanoa, että Arched Fire on onnistunut yhdistämään menneisyydestä kumpuavan nuoruuden innon kypsän iän synnyttämään kirkkaaseen visioon.