Kurkottaa kuuseen, mutta ei kapsahda katajaan – arviossa Atom Works

Julkaistu Infernossa 7/2019.

01.11.2019
Atom Works
The Life of Spice
Mauste

Helsinkiläisen Atom Works -yhtyeen debyytin saatekirjeestä löytyvä kiteytys ”moninainen musiikillinen matka” osuu jokseenkin nappiin.

Vuosituhannen alun Dream Theaterin ja Spock’s Beardin musiikillisissa maisemissa seikkailevan progemetalliaktin alkurääkäisy on niin sanotusti sitä ihtiään, eli tarjolla on tunnelmasta toiseen polveilevia sävellyksiä ja koko yhdeksän biisin mitan kestävä tarinallinen teema. 

Mahtipontinen avaus kurkottaa kuuseen, mutta ei kapsahda katajaan. Atom Works -viisikon työskentely on opiskelijaprogea sieltä paremmasta päästä. Matematiikka on vahvasti läsnä, mutta ei suinkaan totaalinen itsetarkoitus. Yksinkertaisemmallakin motoriikalla varustetun kuuntelijan jalka alkaa tampata The Life of Spicen komppien tahdissa, ja mikäs on polkiessa, kun yleismeininki on näinkin positiivista. Melodioissakin löytyy, ja nehän ovat elinehto, mikäli tällaista musiikkia haluaa esitellä muillekin kuin kollegoille. 

Soittopuolen Atom Works hanskaa Rushin tarkkuudella. Laulaja Steve Bakerin leiviskästä taas ei voi mennä aivan joka kohdassa takuuseen, ainakaan silloin, kun tulkinta on lähempänä puhetta kuin varsinaista laulamista. Himppasen kepeä yleissoundi on sekin pieni puutos, mutta jos ja kun yhtye kuoriutuu omakustanteisesta tein itse ja säästin -vaiheestaan kunnon botnen äärelle, luvassa voi olla ihan mitä vain. Kehitystä tukevat ainakin Atom Worksin sävellysvastaavien musiikilliset valmiudet.

Lisää luettavaa