Kuumana kiehuvaa vihmontaa thrashin alkulähteillä viihtyville – arviossa Razorin uusintajulkaisu

Julkaistu Infernossa 7/2021.

RAZOR
Escape the Fire
HIGH ROLLER

Yhtäältä tässä kaivellaan laareja jo aika syvältä, toisaalta taas ei. Kanadalaisen speed-thrash-uranuurtajan vuoden 1984 demo on sen verran valmista tavaraa, että sen julkaiseminen on mielekästä. Soundipuolella ollaan vähän karummassa maastossa, mutta toisaalta vähän räkäisellä tavalla tuhnu studiosoundi sopii intomieliseen meininkiin oivasti.

Demolta otettiin seitsemän biisiä vuoden 1985 Executioner’s Song -debyytille. Esikoiselta ulos jätetyistä raidoista ainakin reilut seitsemänminuuttinen Metal Avenger sisältää melkoista ilotulitusta, selkeästi aikaansa edellä ollutta ryskettä. Kattaus on muutenkin vakuuttava, ja bändi on ollut ihan aiheesta harmissaan siitä, ettei näistä kappaleista muodostettu bändin varsinaista debyyttilevyä. Kovapintainen ilmaisu olisi kieltämättä ollut tuon ajan metallimaailmassa hätkähdyttävää nopeuden, teknisen osaamisen ja ääniteknisen iskevyyden osalta.

Debyytille pehmeämmän soundin saaneet kappaleet ovat tässä ehdottoman raa’assa muodossaan. Iskevän konstailematon soundi tuo energian ja vimman esiin mainiosti, mutta ei ole ääniteknisesti sillä tasolla, että tätä uskaltaisi suositella fiinimmän tuotannon ystäville. Raa’an proto-thrashin alkulähteillä viihtyville Razorin vihmonta kiehuu varmasti kuumana.

Lisää luettavaa