Kuvausjälki turhan staattista, mutta soitto on tappiin saakka hiottua – arviossa Týrin live-dvd

Julkaistu Infernossa 3/2022.

30.04.2022
TÝR
A Night at the Nordic House
METAL BLADE

Färsaarelainen Týr on ollut alusta pitäen oma kiinnostava lukunsa pohjoismaisessa hevikaanonissa, eikä vähiten siksi, että yhtyeen progressiivisessa metallissa vanhat färsaarelaiset balladit yhdistyvät yleiseen pohjoismaiseen mytologiaan. Osa Týrin kappaleista on vieläpä laulettu fäärin kielellä, mikä saa bändin metallin kuulostamaan stereotyyppisen vahvasti juuri skandinaaviselta.

Nykyään jokainen uskottava ja riittävästi mainetta niittänyt hevibändi tekee sinfoniaorkesterilla höystetyn livealbumin. Kahdeksan studiolevyn jälkeen sellaisen tekee Týr, joka lyö ääni- ja kuvatallenteena julkaistavalla A Night at the Nordic Housella hynttyyt yhteen Färsaarten sinfoniaorkesterin kanssa.

Kahdeksantoista raidan mittainen otanta Týrin tuotannosta on hiottu soiton osalta tappiinsa, ja keikka on sinällään varsin onnistunut. Dvd-julkaisun kuvausjälki on kuitenkin turhan staattista ja yleisilmeeltään kovin riisuttua, vaikka pakettiin olisivat istuneet hyvin teatraalisemmatkin puitteet. Pääasia eli musiikki bändin kaikkine ominaispiirteineen on onneksi niin dominoivassa asemassa, että se riittää perustelemaan tallenteen julkaisemisen.

Lisää luettavaa